USPORAVANJE KINESKOG GOSPODARSTVA

Rasprodaje na tržištima kapitala, najveći pad CROBEX-a u četiri godine

Bionic
Reading

Negativan sentiment s globalnih tržišta kapitala prelio se na domaću burzu te uzrokovao rasprodaju dionica. Indeksi CROBEX i CROBEX10 potonuli su 2,92 posto i 2,35 posto, što je najveći dnevni pad šireg indeksa u gotovo četiri godine. Razlog pada leži u usporavanju kineskog gospodarstva, što je uzrokovalo zabrinutost većine investitora na lokalnoj i globalnim burzama. Većina likvidnijih izdanja dan je zaključila u crvenom teritoriju, a sektorski su najlošiji dan imali indeksi turističkog, građevinskog i transportnog sektora koji su potonuli preko pet posto

Likvidnost je ojačala na gotovo 29 milijuna kuna, najviše od početka srpnja. Više je izdanja prikupilo milijunske promete. Najlikvidnija je bila dionica Podravke, koja je na 5,2 milijuna kuna prometa zabilježila pad cijene od 2,5 posto. Po likvidnosti slijedi dionica Valamar Riviere, čija je cijena potonula 5,5 posto pri 4,4 milijuna kuna prometa. Dionica Jamnice prikupila je 3,4 milijuna kuna prometa, uz stagnaciju cijene, što je najbolja izvedba koju su jučerašnji milijunaši uspjeli ostvariti.

Povlaštena dionica Adrisa izgubila je 3 posto na vrijednosti, pri 2,1 milijun kuna prometa, dok je dionica Hrvatskog Telekoma na 1,8 milijun kuna protrgovane vrijednosti oslabila 1,4 posto.

Titula gubitnika dana ide dionici Europlantaža, čija je cijena potonula gotovo 15 posto. Među istaknutim jučerašnjim gubitašima bile su dionice Liburnia Riviera Hotela Sunčanog Hvara Optime Telekoma, koje su izgubile redom 13,4 posto, 13,3 posto i 9,9 posto.

Dobitnike se gotovo može pobrojati na prste jedne ruke, pri čemu od likvidnijih vrijedi izdvojiti tek dionice Vajde i Lošinjske plovidbe koje su ojačale 0,8 posto i 0,4 posto.

Dobitnik dana Vajda +0,84% 605,03

Gubitnik dana Europlantaže -14,63% 350,00

Crobex -2,92% 1.731,51

Detaljnije o trgovanju na tržištima kapitala možete pročitati OVDJE