TRŽIŠTE KAPITALA

Rasprodaja dionica se nastavila i u petak, CROBEX izgubio 7,8 posto na tjednoj razini

Bionic
Reading

Ovotjedno trgovanje na domaćem tržištu kapitala bilo je u znaku rasprodaja do čega je došlo zbog širenja epidemije korona virusom, a takvo stanje se nastavilo i u petak, pri čemu su indeksi nastavili u negativnom ritmu, a likvidnost je dodatno ojačala.

Indeks CROBEX je kraj dana dočekao na 1.863,4 bodova, što predstavlja pad od 2 posto, dok je na tjednoj razini izgubio čak 7,8 posto na vrijednosti. Uži indeks CROBEX10 je potonuo 2,1 posto, dok je širi tržišni indeks CROBEXplus oslabio 1 posto. Od sektorskih indeksa, s pozitivnim predznakom je zaključio jedino indeks građevinskog sektora, čija je vrijednost porasla 1,3 posto, a gubitnike je predvodio indeks prehrambenog sektora, s padom od 1,3 posto.

Ukupno je protrgovano nešto više od 40 milijuna kuna, a najviše se trgovalo dionicama Hrvatskog Telekoma, koje su uz ostvarenih 3,1 milijun kuna u blok trgovanju, prikupile dodatnih 10,1 milijun kuna u redovnom prometu, pri čemu im je cijena potonule 2,8 posto. Aktivne s bile i dionice Kraša, koje su nakon objave rezultata za prošlu godinu oslabile 0,7 posto na prometu od 5 milijuna kuna, a slijede ih dionice Valamar Riviere, s prometom od 4,2 milijuna kuna i padom cijene od 1,5 posto.

Među gubitnicima su zaključile i dionice Brodogradilišta Viktor Lenac, čija je cijena pala 9,6 posto, dok su dionice Optima Telekoma izgubile 6,8 posto na vrijednosti. S druge strane, među dobitnicima su se našle dionice Instituta IGH, Petrokemije i Hrvatske poštanske banke, koje u ojačale redom 8,3 posto, 4,1 posto i 2,6 posto.

Dobitnik dana Institut IGH +8,33% 97,50

Gubitnik dana Brodogradilište Viktor Lenac -9,64% 7,50

CROBEX -1,95% 1.863,40

Više o kretanju tržišta kapitala pogledajte OVDJE.