obavijest hrote-a

Raspisan natječaj za proizvodnju struje iz obnovljivih izvora putem tržišne premije

31.03.2022 u 17:01

Bionic
Reading

Hrvatski operator tržišta energije (HROTE) raspisao je javni poziv za prikupljanje ponuda za poticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora putem sustava tržišne premije, izvijestio je HROTE u četvrtak

Natječaj je raspisan na temelju programa potpore koji je odobrila Europska komisija.

Tržišna premija je sustav poticanja u kojem HROTE isplaćuje premiju, odnosno razliku između ugovorene referentne vrijednosti i tržišne cijene električne energije.

Ukupna kvota za nove projekte iznosi 630 megavata što je oko 60 posto trenutnog portfelja u sustavu poticanja koji vodi HROTE.

Natječaj je otvoren za sunčane elektrane snage veće od 500 kilovata, hidroelektrane veće od 500 kilovata do uključivo 10 megavata, vjetroelektrane veće od tri megavata, elektrane na biomasu veće od 500 kilovata do uključivo pet megavata, elektrane na bioplin veće od 500 kilovata do uključivo dva megavata i geotermalne elektrane veće od 500 kilovata.

Javni poziv traje 60 dana nakon čega će se raspisati javni natječaj u trajanju od 15 dana kada će se moći predati ponude.

U HROTE-u napominju da će javni natječaj biti otvoren isključivo za nove projekte i to, po tehnologijama, za 300 megavata energije vjetra i sunca, po osam megavata za biomasu i bioplin, četiri megavata za male hidroelektrane te 10 megavata za geotermalne elektrane.

Sudjelovati mogu i projekti obnovljivih izvora koji koriste inovativne tehnologije čiji razvoj je financiran od EU fondova za razvoj inovativnosti, sukladno propisanim uvjetima.

Na javnom natječaju mogu sudjelovati nositelji projekta koji su prethodno ishodili lokacijsku  ili građevinsku dozvolu, energetsko odobrenje i elektroenergetsku suglasnost za projekt proizvodnog postrojenja.

HROTE će donijeti odluku o odabiru najpovoljnijih ponuditelja koja se temelji na najpovoljnijoj ponuđenoj referentnoj vrijednosti sve do popunjavanja kvote za pojedine tehnologije.

S nositeljima projekata čije ponude su ocjenjene dobitnima sklopit će se ugovor o tržišnoj premiji na 12 godina od aktivacije ugovora pri čemu nositelji projekta imaju četiri godine za izgradnju proizvodnog postrojenja, puštanje u trajni pogon i stjecanje statusa povlaštenog proizvođača.

Ako bi sve kvote s ovog javnog poziva bile popunjene i postrojenja realizirana, Republika Hrvatska bi time dobila oko 1,5 teravatsati na godinu nove obnovljive energije, kažu u HROTE-u.