ADRIS NAGRAĐUJE

Raskošna dividenda donosi Vlahoviću 108,3 milijuna kuna

21.07.2015 u 07:35

Bionic
Reading

Nakon isplate uvećane redovne dividende iz zadržane dobiti vodstvo Adrisa odlučilo je dioničare počastiti i dijelom prihoda od prodaje duhanskog biznisa. Predložena izvanredna dividenda iznosi 40 kuna po dionici, četiri puta više od redovne dividende

Adrisov tradicionalno konzervativni pristup u isplati dividendi ove godine se stubokom promijenio. Dosad su dioničari mogli računati na skromnu dividendu od sedam kuna po dionici što je u pravilu predstavljalo manji dio ostvarene dobiti. Ove godine Uprava na čelu s Antom Vlahovićem odlučila je odriješiti kesu.

Poticaj za obilato nagrađivanje dioničara došao je od uspješne prodaje TDR-a BAT-u temeljem koje će se u kompaniju sliti 505 milijuna eura. Zadovoljni realiziranim poslom, u Adrisu su najprije isplatili uvećanu redovnu dividendu do 10 kuna po dionici (ukupno 164 milijuna kuna), a nakon što je Skupština dioničara potvrdila prodaju TDR-a, odlučili su dioničare nagraditi s dodatnih 40 kuna po dionici (ukupno 656 milijuna kuna).

Lavovski dio kolača pripada predsjedniku Uprave i ujedno najvećem dioničaru Anti Vlahoviću koji drži oko 13 posto dioničkog kapitala Adris Grupe (20,4 posto redovnih i 1,6 posto povlaštenih dionica). Izvanredna dividenda donijet će mu 87,6 milijuna kuna, a kada se zbroji redovna i izvanredna dividenda, Vlahović će ove godine podebljati svoj račun sa 108,3 milijuna kuna. Čelni čovjek Adrisa raspolaže s nešto više od dva milijuna redovnih dionica, a u svom portfelju ima i 109.200 povlaštenih dionica.

Među top 10 dioničara nalaze se još dva bivša člana uprave koji će ukupno dobiti 81 milijun kuna. Plinio Cuccurin, koji se krajem prošle godine povikao iz Uprave rovinjske tvrtke, ukupno će za 12,9 posto redovnih dionica Adrisa ukeširati 62 milijuna kuna (12,4 milijuna kuna od redovne i 49,6 milijuna kuna od izvanredne dividende).

Branku Zecu, koji je rovinjsku kompaniju napustio 2013., a još uvijek drži četiri posto redovnih dionica, pripast će ukupno 19,2 milijuna kuna.

Na Adrisovoj izdašnoj dividendi će dobro zaraditi i mirovinski fondovi koji u svojim portfeljima imaju značajan udjel povlaštenih dionica Adrisa. AZ mirovinski fond će za 8,9 posto povlaštenih dionica dobiti 30,2 milijuna kuna redovne i izvanredne dividende, Erste plavi će, koji drži 8,4 postotni udjel uprihodit će 28,8 milijuna kuna, a Raiffeisenu će za udjel od 3,28 posto pripasti 11,1 milijun kuna.

Prijedlog o isplati izvanredne dividende Uprava će dostaviti na razmatranje do 5. kolovoza, nakon čega će biti sazvana Glavna skupština.