KOSOR S IZVOZNICIMA, JOSIPOVIĆ S MENADŽERIMA

Raskol među poduzetnicima ili veliki 'nesporazum'?

  • Autor: L. Filipović
  • Zadnja izmjena 13.05.2011 19:14
  • Objavljeno 13.05.2011 u 19:14
Poplava Kosor Josipović

Poplava Kosor Josipović

Izvor: Cropix / Autor: Danijel Soldo

Iako dijele isto članstvo, u dvije poduzetničke udruge, Hrvatski izvoznici i CROMA, odlučili su konkurirati jedna drugoj. U isti dan i sat jedni i drugi organiziraju odvojene skupove, na jednom će gostovati premijerka Jadranka Kosor, a drugi će uveličati predsjednik Ivo Josipović. Radi li se o nesporazumu, ili je došlo do dublje podjele na poduzetničkoj sceni?

Sljedećeg tjedna, u srijedu, 18. svibnja, održat će se u Zagrebu u jutarnjim satima čak dva poduzetnička skupa.

U hotelu naftaša Tomislava Antunovića Hrvatsko udruženje menadžera i poduzetnika (HUM-CROMA) organizira svoj prvi kongres. Pokrovitelj im je, a nadaju se i gost, predsjednik Ivo Josipović. Kao središnju stvar CROMA-ovci ističu predstavljanje svog masterplana za izlazak iz krize 'Mi znamo kamo'.

Istovremeno, nekih šest kilometara bliže centru grada, u hotelu Westin okupit će se izvoznici na svojoj 6. konvenciji. I oni misle da znaju kako izvući zemlju iz recesije, pa će prezentirati svoj set mjera 'Naš izlaz iz krize'. Njihov skup će uveličati premijerka Jadranka Kosor

Kad se zna da te dvije poduzetničke organizacije u velikoj mjeri dijele članstvo te da su svi opet povezani preko Hrvatske udruge poslodavaca (HUP), postavlja se pitanje zbog čega su odlučili konkurirati jedni drugima? Radi li se samo o nesporazumu ili je došlo do dublje podjele na poduzetničkoj sceni – za i protiv Vlade?

Čelnik CROMA-e je Vladimir Ferdelji, predsjednik Uprave Elektrokontakta, tvrtke koja većinu svog prihoda ostvaruje izvozom. Ujedno on je i član HUP-ovog vijeća i predsjednik HUP-ove udruge CRO Industrije.

Feredelji je jedini viđeniji HUP-ovac koji je žestoko napao Vladin program gospodarskog oporavka poručivši da on Hrvatsku vodi na 'ekonomsko groblje'.

On smatra da preklapanje skupova CROMA-e i Hrvatskih izvoznika (HIZ) nije slučajnost već se iza svega krije namjera vladajućih da umanje medijsku važnost okupljanja u hotelu Antunović gdje će se kritički govoriti o mjerama Vlade.

'U HIZ-u su znali dobro kad je naš kongres. To je i onako udruženje državnih poduzeća. Tko misli da je sadašnja politika dobra, bit će na njihovoj konvenciji, a tko želi čuti nešto novo, doći će kod nas', jasan je bio Ferdelji.

Izvoznici s druge strane tvrde da je datum njihove konvencije bio utanačen prije nego što su to napravili CROMA-ovci, da je s tim bio upoznat i Fredelji te da im nije jasno zbog čega su oni izabrali za svoj skup baš 18. svibnja

'Naša konvencija godinama se održava u otprilike isto vrijeme, i to svi dobro znaju. Sve radimo u koordinaciji s Ministarstvom gospodarstva i HUP-om, i samo smo čekali potvrdu iz Banskih dvora kad će biti slobodna premijerka. Točan datum zna se već više od mjesec dana', odgovara Ante Babić, potpredsjednik HIZ-a.

Ipak on spušta loptu na zemlju, sve naziva nesporazumom do kojeg je došlo zbog loše koordinacije, kaže da je normalno da su izvoznici više okrenuti Vladi jer jedino izvršna vlast može nešto konkretno poduzeti.

Drag je nama i predsjednik, ali važniji su nam oni koji odlučuju o kamatama, dokapitalizaciji HBOR-a. Bilo bi loše da se sad na sve gleda kao na stvaranje suprotstavljenih frontova u poslovnoj zajednici. To ne koristi nikome', zaključuje Babić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi