potvrdila porezna

Ranije nego inače: Poznato kad kreće povrat poreza, pročitajte tko će dobiti puni iznos a tko samo pola novca

  • Autor: N. S.
  • Zadnja izmjena 03.05.2021 21:39
  • Objavljeno 03.05.2021 u 21:39
Povrat poreza - ilustracija

Povrat poreza - ilustracija

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec

U ponedjeljak 10. svibnja kreću prve isplate povrata poreza na dohodak, a jedan od noviteta nakon izmjene jest taj da će se onima do 25 godina vratiti cjelokupni plaćeni porez, a onima između 26 i 30 godina polovica.

Ove godine će po prvi puta temeljem godišnjeg obračuna povrat poreza na dohodak dobiti i mlade osobe do 30 godina života s osnove umanjenja poreza na dohodak obračunatog na plaću, a slijedom izmjena u okviru 4. kruga porezne reforme s primjenom od 1. siječnja 2020. kojima je cilj smanjenje poreznog opterećenja rada te stvaranje poticajnog okruženja za mlade kroz povećanje plaća. Pritom mladi do 25 godina života ostvaruju pravo na 100 posto umanjenja porezne obveze, a mladi od 26 do 30 godina života na 50 posto umanjenja porezne obveze, prioćila je Porezna uprava.

Obavijest o izdanim privremenim poreznim rješenjima u svezi povrata poreza na dohodak za 2020. građani su počeli dobivati od 27. travnja 2021. u svoje osobne korisničke pretince putem sustava eGrađani, a danas je Porezna uprava putem Hrvatske pošte d.d. započela s fizičkom otpremom 48.586 navedenih rješenja.

Do kraja ovoga tjedna planirana je otprema oko 175 tisuća privremenih poreznih rješenja, s time da će prve isplate povrata poreza na dohodak krenuti u ponedjeljak 10. svibnja 2021.

Udio povrata poreza i prireza porezu na dohodak za mlade unutar posebnog postupka utvrđivanja godišnjeg poreza na dohodak za 2020. godinu, iznosi gotovo 40 posto u odnosu na ukupan iznos povrata poreza i prireza porezu na dohodak za sve porezne obveznike – građane u posebnom postupku.

Povrat više plaćenog poreza na dohodak i prireza izvršit će se negotovinski na tekući ili žiro-račun otvoren kod poslovne banke. Iznimno, povrat više uplaćenog poreza i prireza isplatit će se u gotovom novcu za porezne obveznike koji nemaju otvoren tekući ili žiro-račun kod banke, odnosno ako u trenutku izvršenja povrata poreza na dohodak ne ostvaruju primitke za koje postoji obveza isplate na račun.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!