Ekonomisti o ramljakovom planu

Čudo se nije dogodilo, Konzum stagnira, a dobavljači će proći loše

20.12.2017 u 20:51

Bionic
Reading

Izvanredna uprava Agrokora predstavila je u srijedu nacrt nagodbe s vjerovnicima koji predviđa stvaranje novog Agrokora u obliku holdinga, svođenje postojećeg duga na održivu razinu te promjenu vlasničke strukture tako da vjerovnici postanu dominantni vlasnici i preuzmu operativnu kontrolu nad holdingom. Upitali smo dva domaća ekonomista što misle o Ramljakovu prijedlogu.

Ekonomist Damir Novotny za tportal je rekao kako kod ovakvih restrukturiranja redovito postoje dva modela za spas: jedan koji se oslanja na otpis potraživanja i stvaranje ravnoteže između imovine i dugova te drugi, koji podrazumijeva zamjenu duga za dionice. 

'Na konceptualnoj razini Ramljak je prihvatio kombinaciju ova dva modela, ali u svakom modelu vjerovnici gube. Ako ja, kao vjerovnik prihvatim dionice, koja će biti njihova vrijednost na tržištu. Dobiti ću papire, ali što će oni vrijediti. Možda dobivam i novu upravljačku strukturu, ali bojim se da to nije najbolje rješenje', rekao nam je Novotny. 

Prema njemu, za Agrokor je trebalo naći partnera, većeg ulagača koji bi unio svježi kapital, ali ne u obliku kredita, već kapitala. 'U ovom modelu se računa da će se kroz određeni broj godina stvoriti takav Agrokor koji će donositi novu vrijednost', dodao je Novotny.  

Ono što ga više zabrinjava, kaže, je da ne vidi napretka u unutarnjem restrukturiranju kompanija, posebice Konzuma, koji gubi kupce. 'Ne vidim u Konzumu nikakve promjene. Baš suprotno, pokušava se prikazati da je sve pod kontrolom, a kupci pronalaze druge kanale. Potrošač ide za cijenom i ponudom, neće nitko iz svojeg džepa, samo zato da bi spasio Agrokor ići platiti više, a može platiti manje. Ključno je pitanje što se događa u najvećim kompanijama', zaključio je. 

Ante Ramljak predstavio je nacrt nagodbe s vjerovnicima Izvor: Pixsell / Autor: Davor Visnjic

Financijski stručnjak Andrej Grubišić rekao nam je kako je kod Ramljakova plana odmah zapazio dvije stvari: prvo, nikakvo čudo se nije dogodilo, drugo, plan je zapravo vrlo jednostavan. 

'Lex Agrokor je nažalost, potvrdio ono što sam govorio od početka, a to je da državnom intervencijom ne možete promijeniti zakone tržišta. Ne samo da ih ne možete promijeniti nego ste tim zakonom pomogli roll-up kreditorima i savjetnicama da zarade novac. Te dvije skupine su na posrtanju Agrokora i donošenjem zakona dobile priliku zaraditi novac', kaže Grubišić i dodaje: 

  • +20
Nacrt strukture nagodbe Agrokorovih vjerovnika Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Agrokor

'Proklamirano je da se Zakon pisao da zaštiti one najranjivije, dobavljače. Oni spadaju u neosigurane vjerovnike i oni će u ovom 'vodopad' modelu doći zadnji na naplatu i ne samo da će naplatiti najmanje nego će i izgubiti zbog vremenske vrijednosti novca. Naplaćivat će se s vremenom, što će u terminima sadašnje vrijednosti umanjiti iznos koji bi trebali dobiti danas. U 'vodopadu' novac najprije ide roll-up kreditorima. Potom idu vjerovnici osigurani kolateralima, a tu se još postavlja i pitanje tko će fer procijeniti vrijednosti tih kolaterala', rekao je. 

Uvjeren je da je Agrokor otišao u klasičan stečaj, savjetnici ne bi mogli zaraditi na posrnuloj kompaniji. 'Lex Agrokor neće rezultirati onim čime je trebao, nije trebalo godinu dana sa stotinama savjetnika da se napravi klasična zamjena duga za kapital', rekao je tportalu Grubišić.