PROBLEMI S NOVIM VLASNIKOM

Radnicima Crobenza će Lukoil prepoloviti plaće?!

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 31.08.2010 13:11
  • Objavljeno 31.08.2010 u 12:32
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Sindikat naftnog gospodarstva zabrinut je za sudbinu 185 radnika Crobenza nakon prodaje te tvrtke Lukoilu, jer ostaju nezaštićeni od mogućih poslovno uvjetovanih otkaza te smanjenja plaća i materijalnih prava, rečeno je na današnjoj sindikalnoj konferenciji za novinare

Ne bismo htjeli da radnici Crobenza budu "ovce za šišanje" budući da u kupoprodajnom ugovoru nema socijalne klauzule koja bi ih štitila od otkaza, a novi vlasnik ne želi sklopiti Kolektivni ugovor već sa svojim zaposlenicima potpisuje ugovore o radu kojima jamči samo minimalnu plaću, istaknuo je predsjednik sindikata Božo Mikuš.

Zbog toga je opravdan strah radnika da će im se prepoloviti plaće koje su se dosad kretale između 5000 kuna i 6000 kuna u neto iznosu, a pitanje je hoće li im ostati božićnice, regresi i naknade za troškove prijevoza, kaže Mikuš.

Dodao je kako u kupoprodajnom ugovoru postoji "nekakva zaštita", ali sindikat ne zna kakva pa stoga traži od Uprava Ine i Lukoila uvid u dio ugovora koji se odnosi na radnike.

Sindikalci također traže od Ine i MOL-a hitno potpisivanje Kolektivnog ugovora za Crobenz jer postojeći ugovor istječe danas, te da Ina preuzme i zbrine radnike koji nisu potrebni Lukoilu. Od Lukoila pak traže da hitno započne kolektivne pregovore i prizna stečena prava radnika Crobenza.

Sindikat je od početka bio protiv prodaje Crobenza koja je provedena na zahtjev Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja, kako bi se smanjila koncentracija Ine i MOL-a na hrvatskom tržištu naftnih derivata.

Prodaja je vođena iz MOL-a u Mađarskoj, a ne iz Ine, pri čemu su čelnici MOL-a pogazili obećanja o ugradnji socijalne klauzule u kupoprodajni ugovor te "izručili" radnike Crobenza na milost i nemilost Lukoilu koji baš nije poznat po dobrom odnosu prema svojim zaposlenicima, napominje Mikuš.

Osim toga, sindikalci smatraju da se radi o "mutnom" poslu jer dok Ina tvrdi da je prodala Crobenz iz Lukoila poručuju da kupnja još nije gotova.

Iz medija doznajemo da je Crobenz navodno prodan za 20 milijuna kuna, a samo u modernizaciju jedne benzinske crpke uloženo je 30 milijuna kuna, napominju iz sindikata.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi