ČEKAJU SE BROJEVI RAČUNA

Radnici Željezare Split dobit će plaće za rujan

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 10.11.2009 12:08
  • Objavljeno 10.11.2009 u 12:03
željezara Split

željezara Split

Izvor: tportal.hr / Autor: Leo Nikolić

Članovi Upravnog odbora Hrvatskog fonda za privatizaciju (UO HFP) sa svoje su današnje sjednice pozvali na prekid štrajka glađu sindikalne predstavnike Željezare Split s obzirom da su sredstva za isplatu plaća radnicima za rujan osigurana te se za njihovu isplatu samo čekaju brojevi tekućih računa radnika

Prema riječima predsjednika HFP-a Vedrana Duvnjaka, Fond je početkom mjeseca za Željezaru odobrio kratkoročni, jednogodišnji zajam u iznosu od 1.340.039 kuna za isplatu minimalnih bruto plaća za rujan za 406 radnika Željezare. Dodao je i kako je Fond za plaće proteklih nekoliko mjeseci već osigurao više od 7 milijuna kuna.

No, kako je račun Željezare blokiran, jedino zakonsko rješenje da se plaće isplate jest da ih Fond uplati izravno na račune radnika.

Stoga su predstavnik sindikata u Upravnom odboru HFP-a Ozren Matijašević i državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva Tamara Obradović-Mazal sve radnike splitske željezare pozvali da se sutra u 8,30 sati okupe u prostorijama Željezare kako bi svaki pojedinačno potpisao izjavu kojom se odriču prava da od Željezare zahtjevaju isplatu plaće za rujan, odnosno svoje pravo na odštetu za tu plaću prenesu na Fond.

U tim izjavama ujedno radnici moraju navesti svoje brojeve tekućih računa, a radnicima koji ne dođu na skup zaposlenika izjave s pojašnjenjem biti će dostavljene na kućne adrese.

Matijašević i Obradović-Mazal ujedno su pozvali tri sindikalna predstavnika, Mladena Bekavca, Tončija Mužića i Jozu Ivančevića, koji su jučer ponovno započeli štrajk glađu da ga prekinu, jer je cilj postignut, odnosno plaće će biti isplaćene.

Duvnjak je izvijestio i o trenutnoj situaciji oko raskida kupoprodajnog ugovora s poljskim Zlomrexom, koji je vlasnik 95,86 posto splitske Željezare, istaknuvši kako za to Zlomrex još nije ispunio nekoliko uvjeta, pa raskid još uvijek nije moguć.

Naime, poljski vlasnik još nije dostavio potvrdu o raskidu predugovora o prodaji dionica željezare britanskom fondu Carlson Private Equity, koji je Ministarstvo gospodarstva odbilo, kao ni potvrde vezena uz neke od kreditnih obveza i založna prava nad dionicama Željezare.

UO Fonda stoga je na današnjoj sjednici samo mogao ovlastiti HFP i Ministarstvo gospodarstva da usuglase tekst raskida ugovora sa Zlomrexom, odnosno da se s Poljacima započne novi krug pregovora.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi