DOGOVOR UPRAVE I SINDIKATA

Radnici ugašenog postrojenja Rafinerije Sisak dobili nove poslove, nikome se neće smanjiti plaće

  • Autor: Luka Filipović
  • Zadnja izmjena 26.03.2018 16:23
  • Objavljeno 26.03.2018 u 15:17
tportal

Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Radnici, njih 40, koji su dosad radili na FCC postrojenju u Rafineriji nafte Sisak, koje se gasi, bit će raspoređeni na slobodna radna mjesta unutar nje. Dio njih dobit će odgovornije poslove, a time i veće plaće, dok će ostalima primanja ostati ista

Rezultat je to pregovora Uprave Ine i sindikata. Jasna Pipunić, predsjednica Sindikata naftnog gospodarstva, rekla je za tportal kako je zadovoljna postignutim.

'Očekivali smo da će radnici biti raspoređeni na slobodna radna mjesta jer u Rafineriji nedostaje djelatnika na postrojenjima. Sad krećemo s pregovorima oko uvjeta za radnike koji se eventualno žele javiti za rad u Rijeci. Tražit ćemo da im budu pokriveni svi troškovi', izjavila je Pipunić.

Sindikati će s Upravom sjesti za stol i razgovarati oko otpremnina. Plan je da se krene sa zbrinjavanjem radnika koji imaju smanjenu radnu sposobnost.

'Tražit ćemo otpremnine veće nego što to dozvoljava kolektivni ugovor. Sad je ta gornja granica oko 180.000 kuna', navela je Pipunić, dodajući da u sisačkoj Rafineriji radi više od 700 ljudi i kako očekuje da će biti velik interes za 'podebljane' otpremnine.

Ina se odlučila na gašenje FCC postrojenja jer ono u rafinerijskom poslovanju ne donosi novac.

  • +8
  • +5

Andrej Plenković s članovima Vlade obišao je Rafineriju nafte Sisak

Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

'Gubimo novac svake godine, a vidljivo je da je Rafinerija u Sisku proizvela gubitak od 264 milijuna kuna. Zato moramo učiniti nešto kako bismo unaprijedili naše djelovanje. FCC postrojenje u Sisku proizvodi benzin i ukapljeni naftni plin (LPG), a to su proizvodi kojih imamo previše. Iz istih sirovina u Rijeci bismo mogli proizvesti dizel koji nam nedostaje i zato ova promjena ima ekonomskog smisla. To je isključivo ekonomska odluka. Želim naglasiti da je ovo odluka Ine, a ne MOL-a. Ovo činimo da bismo optimizirali poslovanje Ine', izjavio je Bengt Oldsberg, operativni direktor za rafinerije i marketing.

Plan je da se sisačka Rafinerija u konačnici pretvori u logistički centar u kojem bi radilo nešto više od 100 ljudi.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!