PO MODELU DIOKIJA

Radnici Jadrankamena žele istisnuti Orešara iz vlasništva

23.03.2012 u 15:22

Bionic
Reading

Većinski vlasnik Jadrankamena Bruno Orešar radničku pobunu u Jadrankamenu komentira kao dobro smišljenu ludost s krajnjim ciljem uništavanja tvrtke. S druge strane, radnici se zalažu za njegovo istiskivanje iz vlasništva po modelu Diokija

Posljednja događanja u Jadrankamenu nakon duljeg vremena za tportal je komentirao i prozvani Bruno Orešar, koji je još uvijek formalni vlasnik te tvrtke. Rekao nam je da je već dulje vrijeme, gotovo godinu dana, pasivan što se tiče događanja u Jadrankamenu, između ostalog i zbog incidenta koji je doživio u veljači prošle godine, kada je bio u Pučišćima.

'Nemam što posebno komentirati posljednja događanja u Jadrankamenu, to je jedna dobro smišljena ludost i krajnji cilj je da se uništi firma. Ja sam zapravo najviše iznenađen da tu cijelu situaciju nadležne institucije pasivno promatraju, pa čak i daju podršku. Sve optužbe na moj račun i eventualne prijave smatram apsolutno neutemeljenim i spreman sam argumentirano odgovoriti', rekao nam je Orešar.

Sindikalni povjerenik Jadrankamena Tonči Drpić objasnio nam je nam je kako oni vide moguće rješenje pat-situacije u kojoj se našla tvrtka, koja ima kvalitetan proizvod, sirovine i sigurno tržište.

'Mi se u Jadrankamenu uzdamo u primjenu rješenja po modelu kako je to učinjeno u slučaju Dioki. Premda smo planirali osnivanje svoje tvrtke i već poduzeli radnje u tom smislu, to se, po mom mišljenju, ipak neće trebati napraviti. Vjerujemo da se može postići dogovor, prije svih države i najvećih vjerovnika. Treba imati u vidu i da je država veliki vjerovnik, uz primjerice Erste banku i još neke druge', kaže Drpić.

On smatra da bi dosadašnji vlasnik Bruno Orešar trebao dobiti jedan posto, a ostalo bi trebali po dogovoru raspodijeliti vjerovnici i država. 'Nakon dogovora, treba odmah uspostaviti krizni menadžment, mi se sada borimo u ovoj situaciji, ali to treba urediti na pravi način. Mi smo sada u situaciji da branimo tvrtku od potpune propasti, čuvamo priključak za struju da nas HEP ne isključi i tu nema odstupanja. Ne damo struju, nafte imamo, ali i sirovine za 150 godina i proizvodnja u Jadrankamenu će se održati, ja vam to garantiram', tvrdi Tonči Drpić.

Predstavnici sindikata bili su danas upravi tvrtke u Splitu, te zatražili da se sva vozila tvrtke prebace u Pučišća, da se spriječi njihovo otuđivanje. 'Sadašnja uprava je objavila prekid proizvodnje i zatvaranje svih pogona, ali to se neće dogoditi. Mi tražimo ključeve vozila i svu potrebnu dokumentaciju, milom, a ako ne, onda sudom. Ako i to ne bude išlo, onda ćemo po partizanski', zaključio je Drpić.