ZAZIVALI ŠUKERA

Radnici Hrvatske lutrije traže veće plaće

10.03.2009 u 15:41

Bionic
Reading

Tridesetak radnika Hrvatske lutrije (HL) prosvjedovalo je danas pred Ministarstvom financija tražeći povećanje plaća i Granski kolektivni ugovor za tu djelatnost.

Prosvjedujemo zbog odugovlačenja Uprave HL-a da definiramo plaće i kolektivni ugovor, a došli smo ispred Ministarstva financija jer je ministar Ivan Šuker predsjednik Skupštine HL-a, izjavio je novinarima predsjednik Republičkog sindikata radnika Hrvatske Jadranko Vehar dok su prosvjednici skandirali "Ivane, javi se".

Radnici HL-a u goroj su poziciji nego zaposleni u drugim javnim poduzećima - plaće su im oko 30 posto niže, a radni uvjeti vrlo loši - većina radnih mjesta nema sanitarne čvorove, a kladionice su česte mete napada pljačkaša pa je samo lani bilo 29 pljački HL-ovih objekata, rekao je Vehar.

Osim toga, djelatnost igara na sreću nema Granskog kolektivnog ugovora, pa će sindikat idućeg tjedna uputiti inicijativu Hrvatskoj udruzi poslodavaca za sklapanje takvog ugovora.

Dopredsjednica Republičkog sindikata Tanja Justić istaknula je kao prioritet rješavanje problema plaća koje kod većine radnika prosječno iznose oko 4200 - 4300 kuna neto.

HL namjerava uložiti u povećanje koeficijenata u 2009. preko tri milijuna kuna, ali se taj porast odnosi pretežno na viši i visoko pozicionirani kadar.

Za prodavače, blagajnike i krupjee nude povećanje u rasponu od 1,3 do 3,2 posto. Sindikat traži za prodavače 3,2 posto, blagajnike 10,3 posto i krupjee 3,3 posto, što iznosi 200 do 300 kuna u bruto iznosu, kaže Justić.

U Lutriji je zaposleno oko 1000 ljudi na takvim poslovima, tj. oko 750 prodavača, 219 blagajnika i 70-tak krupjea.

Tražili smo sastanak s predsjednikom Skupštine HL-a Ivanom Šukerom, no kako nas je on ignorirao došli smo prosvjedovati pred Ministarstvo financija, a ako se u nastavku pregovora ne naprave nikakvi pomaci krajem ožujka idemo u generalni štrajk, najavila je Justić.

Iz Uprave HL poručuju da su tvrdnje radnika neutemeljene. U planu poslovanja za 2009. planiran je rast bruto plaća za 4,2 posto, ali je zbog uvođenju mjera štednje došlo je do promjene: predsjednica Uprave, tvrde iz HL-a, odlučila je smanjiti najprije svoju osnovnu neto plaću, zatim sve plaće po Ugovoru, a za ostale radnike predviđen je rast

Od 2004. godine, kada je sadašnja Uprava potpisala Kolektivni ugovor do danas plaća prodavača narasla je za 34 posto, a blagajnika i krupjea za 68 posto. Od 2007. godine plaće po ugovoru za tzv. 'visoki kadar' nisu mijenjane, a za ovu godinu, u sklopu mjera štednje, planirano je i njihovo smanjenje, tvrdi Uprava.

'Sada prosječna neto plaća prodavača iznosi 4.708 kuna, a blagajnika i krupijea 5.721 kunu. Usporedbe radi, osnovna plaća predsjednice Uprave trenutno iznosi 18.362 kune', navodi se u priopćenju iz HL-a.