PROBLEMATIČNA DOKUMENTACIJA

Radić pokvario Dodiku predizbornu kampanju

jure radić

jure radić

Izvor: tportal.hr / Autor: arhiva

Projektna dokumentacija koju je za potrebe gradnje autoceste Banja Luka - Doboj u Republici Srpskoj izradio Institut IGH postala je predmet pomutnje između Strabaga koji treba graditi autocestu i vlade Republike Srpske koja je naručila gradnju

Premijer Milorad Dodik svakako bi već ovo ljeto htio otvoriti radove na spomenutoj autocesti, imajući u vidu jesenske parlamentarne izbore u Bosni i Hercegovini, no austrijski Strabag tvrdi da nema šanse da radovi počnu na ljeto, a kao razlog navode problematičnu projektnu dokumentaciju. Prema tvrdnjama Strabaga, dokumentacija koju je IGH dostavio u prosincu (navodno s nekoliko mjeseci zakašnjenja) 'tek djelomično odgovara potrebama projekta', piše Poslovni dnevnik.

'Preinake i nadopune se moraju raditi dok god dokumentacija ne ispuni standarde koje nalažu zakoni Republike Srpske', izjavila je glasnogovornica Strabaga Diana Klein koja je rekla i da je potpuno nerealno očekivati da bi gradnja autoceste mogla početi na ljeto.

Vlada u Banjoj Luci nedavno je, iako je priznala da pregovori sa Strabagom još traju, inzistirala na datumima. Prema najavi ministra za infrastrukturu Nedeljka Čubrilovića pripremni radovi će započeti 1. lipnja, a gradnja autoceste 1. srpnja.

Krajem prošle godine na jednoj od sjednica vlade u Banjoj Luci usvojeno je izvješće prema kojem je Strabag vladi javio da ima problema pri pronalasku financijera za početak gradnje autoceste, a neslužbeno se moglo doznati da su međunarodne kreditne organizacije odbile sufinancirati projekt autocesta u Republici Srpskoj s obzirom na to da taj projekt nije bio raspisan prema pravilima javnog natječaja.

Strabag je posao dobio 2006., a osim autoceste Banja Luka - Doboj, koja se spaja na koridor Vc, treba graditi još četiri dionice u Republici Srpskoj. Vrijednost toga javno-privatnog partnerstva procjenjuje se na 2,9 milijardi eura, a Strabag je dobio koncesiju na 30 godina nad autocestama koja može biti i produžena na 45 godina. Još početkom godine vlada u Banjoj Luci priprijetila je Strabagu da će raskinuti koncesijski ugovor ne zatvori li Strabag do travnja financijsku konstrukciju.

U Strabagu su tada rekli da koncesijski ugovor vrijedi do kraja godine i da ne može biti prijevremeno raskinut. Sada, međutim, u Strabagu tvrde da krediti i bankarske garancije uopće nisu tema pregovora jer da nisu ni mogli tražiti kredite dok god nije gotova studija o izvedivosti autoceste do Doboja, a nju navodno ne mogu zgotoviti dok god ne dobiju potpunu tehničku dokumentaciju od IGH. Prema nekim neslužbenim interpretacijama Strabag zapravo od IGH traži da pojeftini gradnju autoceste. IGH je projekt navodno napravio tako da bi stajao oko 500 milijuna eura, a Strabag je mišljenja da bi se cesta mogla sagraditi za manje novca.

U IGH su Poslovnom dnevniku rekli da je dokumentacija dostavljena u cijelosti i da traje postupak revizije projekta, pravdajući se da ne smiju govoriti o statusu projekta bez odobrenja naručitelja. Pojasnili su i kako je naručitelj Javno poduzeće Putevi Republike Srpske te kako nisu ni u kakvom ugovornom odnosu sa Strabagom.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi