DRŽAVNI POTICAJI

Prva aukcija HBOR-a za jamstvene kvote 16. travnja

08.04.2010 u 12:25

Bionic
Reading

Prva aukcija Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) za model B, odnosno za jamstvene kvote održat će se 16. travnja, a iznos HBOR-a za tu aukciju je 200 milijuna kuna

HBOR je već održao dvije aukcije (19. veljače i 24. ožujka) za model A u kojemu država, preko HBOR-a, sudjeluje u financiranju gospodarskih projekata sa 40 posto ukupnog iznosa kredita, a sada je objavio i poziv za prvu aukcija za model B u kojem država uspostavom jamstvenog fonda (ukupne vrijednosti dvije milijarde kuna) preuzima pokriće dijela rizika novih kreditnih plasmana banaka.

Na prvoj aukciji za jamstvene kvote banke će se nadmetati za iznos od 200 milijuna kuna, od čega se sto milijuna kuna odnosi na jamstva za kredite ročnosti od tri do pet godina, a sto milijuna kuna za kredite ročnosti od pet do deset godina.

U oba slučaja država na sebe preuzima najviše 50 posto rizika, a prednost u dobivanju kvote imat će banke koje preuzmu viši stupanj rizika i ponude nižu kamatnu maržu na kredite za koje se traži jamstvo.

Tako banke u svojoj ponudi za aukciju moraju navesti iznos jamstvene kvote za koju se natječu prema ročnosti kredita, visinu rizika kojeg su spremne preuzeti i visinu kamatne marže za kredite za koje traže jamstvo.

Svaka banka može podnijeti ukupno do tri ponude, a šifrirane će ponude putem e-pošte na namjensku adresu HBOR-a slati na dan aukcije, 16. travnja, u vremenu od 9 do 14 sati, a od 14 do 15 sati slat će šifre za otvaranje ponuda.

U pozivu za aukciju također je izrijekom navedeno da podnošenjem ponude banka daje suglasnost HBOR-u za objavu svih podataka o ponudama podnesenim na aukciji.

Podnošenjem ponude banke također prihvaćaju Upute za provođenje aukcije - model B i njene priloge te nacrt okvirnog ugovora o dodjeli jamstvene kvote.

Prema uputama za provođenje aukcija za model B, HBOR će u roku tri radna dana od dana aukcije obraditi sve pristigle ponude, izvršiti njihovo rangiranje i utvrditi jamstvene kvote po bankama i obavijestiti ih o rezultatima aukcije.

U roku od 15 dana od aukcije HBOR će s bankama, koje budu izabrane kao najbolji ponuditelji, zaključiti okvirni ugovor o dodjeli jamstvene kvote, a u roku od najduže 45 dana od aukcije banke trebaju dostaviti HBOR-u popis kredita za koje traži jamstva, zajedno s pripadajućim ispunjenim propisanim obrascima o svakom pojedinom kreditu, uključujući i stupanj kreditne kvalitete korisnika kredita.

Krajnji korisnici kredita i prema modelu B su poduzetnici koji su registrirani i djelatnost obavljaju u Hrvatskoj.

Jamstva se daju za obveze krajnjega korisnika kredita, pri čemu pojedinačno jamstvo može iznositi najviše 60 milijuna kuna i pokrivati do 50 posto iznosa kredita, a iznimno može biti u višem iznosu od 60 milijuna kuna, ali ne više od 50 posto glavnice kredita, o čemu odlučuje Vlada na prijedlog ministra financija.

Jamstva se mogu dati za kredite namijenjene financiranju investicija, obrtnih sredstava, reprogramiranje kredita dogovorenih nakon 1. srpnja 2008. godine, a dio odobrenog kredita korisnici će moći namijeniti i otplati dospjelih neplaćenih obveza prema državi i bankama.