složena formula

Provjerili smo o čemu sve ovisi iznos buduće mirovine i kako je sami možete izračunati

11.08.2023 u 05:59

Bionic
Reading

Unatoč redovnom usklađivanju mirovina s inflacijom i rastom plaća, udjel mirovine u plaći u Hrvatskoj je među najnižima u Europskoj uniji. Provjerili smo kakao se izračunava buduća mirovina i o čemu sve ovisi konačni iznos

Formula za izračun mirovine HZMO-a sastoji se od osobnih bodova, mirovinskog faktora i aktualne vrijednosti mirovine čiji umnožak predstavlja iznos mirovine.

Na visinu mirovine najviše utječu osobni bodovi čija vrijednosti ovisi o godinama staža i plaći koju ste ostvarili za vrijeme cijelog radnog vijeka. Osobni bodovi korigiraju se s mirovinskim faktorom koji ovisi o vašem mirovinskom statusu.

Primjerice, kod pune starosne mirovine faktor je jedan, a kod prijevremene niži od jedan za odgovarajući koeficijent. Taj faktor može biti i iznad jedan ako ste produžili radni vijek nakon što ste stekli uvjete za mirovinu.

Aktualna vrijednost mirovine je parametar koji HZMO određuje svake godine, a za ovu godinu iznosi 10,86 eura po godini staža.

Kako do izračuna

Informativni izračun mirovine možete dobiti od HZMO-a, ako uvjete za mirovinu stječete unutar godinu dana. Za to je potrebno podnijeti zahtjev putem sustava e-Građani ili pisanim putem popunjavanjem tiskanice zahtjeva za informativni izračun.

No i prije nego što ste se sasvim približili mirovini možete simulirati budući iznos mirovine, uz pomoć kalkulatora Mojamirovina.com.

U nedavno objavljenom članku o visini mirovina u odnosu na plaće objavili smo podatke o udjelu mirovine u plaći u Hrvatskoj i drugim zemljama EU-a. Podsjetimo, prema podacima Eurostata, budući hrvatski umirovljenici u prosjeku mogu očekivati da će im primanja u mirovini iznositi tek oko 37 posto plaće koju su primali.

  • +5
Umirovljenici Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Prema zadnjim podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, prosječna mirovina isplaćena u srpnju iznosila je 414 eura. Kada se stavi u omjer s prosječnom plaćom od 1.133 eura udjel mirovine u plaći iznosi svega 36,5 posto. No riječ je o prosjeku koji je tako nizak jer sadrži i mirovine svih onih koji nisu stekli uvjete za punu mirovinu kao i onih koji su tijekom radnog vijeka bili na minimalcu ili u nekim razdobljima nisu uopće primali plaću.

Ako ste stekli uvjete za punu mirovinu (65 godina života i 35 i više godina staža) i tijekom radnog vijeka primali barem prosječnu plaću možete očekivati osjetno viši udjel mirovine u plaći.

Primjerice, uz pretpostavku da imate plaću na razini hrvatskog prosjeka iz svibnja ove godine (1.133 eura neto; 1.562 eura bruto) i idete u mirovinu s navršenih 65 godina života i 35 godina staža možete očekivati da će vam mirovina iznositi 541,44 euro što predstavlja udjel od 47,8 posto u plaći. U slučaju da ste napunili 40 godina staža mirovina bi vam dosegla 618,83 eura odnosno 54,6 posto plaće.

Drugi stup

Pritom treba naglasiti da končani iznos mirovine ovisi i o ušteđenom iznos u drugom mirovinskom stupu. S obzirom na to da ste doprinose uplaćivali u prvi i drugi mirovinski stup ukupni izračun sadrži i mogućnost kombinirane mirovine iz prvog i drugog stupa ako vam je to povoljnije.

U oba gore navedena slučaja, uz uvjet da je vaš mirovinski fond ostvario prosječni prinos od četiri posto, kombinirana mirovina bila bi viša od mirovine samo iz prvog stupa. U prvom slučaju vaša kombinirana mirovina iznosila bi 594,16 eura (52,4 posto plaće), a u drugom 671,55 eura (59,3 posto plaće).