poslovni rezultati

HT sa 6,2 posto većim prihodom uz udvostručena ulaganja unatoč rastu troškova

27.07.2023 u 09:03

Bionic
Reading

Hrvatski Telekom je u prvoj polovici 2023. godine temeljem pozitivnog razvoja poslovanja zabilježio rast prihoda od 6,2 posto u odnosu na isto razdoblje lani, što je rezultat rasta prihoda u segmentu poslovnih i privatnih korisnika

Unatoč dvoznamenkastim inflacijskim pritiscima na troškovnu bazu, zahvaljujući nastavku transformacije operativnog modela i inicijativama za povećanje učinkovitosti, rast operativnih troškova zadržan je na 6,7 posto u odnosu na isto razdoblje lani, a što je uz snažan poslovni zamah doprinijelo rastu prilagođene EBITDA AL od 1,8 posto u istom razdoblju.

Neto dobit od 53,3 milijuna eura približna je pretpandemijskoj razini, a najvećim dijelom podržana je neoperativnim stavkama i rezultatima Crne Gore.

Ukupne investicije, uključujući radiofrekvencijski spektar, iznosile su 233,1 milijun eura (+126,4 posto YoY), što predstavlja najveća ulaganja na tržištu i odražava HT-ovu kontinuiranu predanost omogućavanju platforme za nacionalnu digitalizaciju i budući poslovni rast. Dodatnim ulaganjima u razvoj infrastrukture diljem Hrvatske, HT je učvrstio status vodeće mreže.

Osiguravajući najveći udio spektra na aukciji za postojeće frekvencije, u kombinaciji s najvećim udjelom u 5G spektru osvojenim prije dvije godine, HT je osigurao to da korisnici uživaju u najboljem iskustvu mobilne mreže i u narednim godinama. Istodobno, već petu godinu zaredom HT je osvojio nagradu Ookla Speedtest za najbolju i najbržu mobilnu mrežu, postigavši najbolji ikad zabilježen rezultat u Hrvatskoj.

Tijekom prvih šest mjeseci 2023. godine, HT je nastavio širiti svoju vodeću optičku mrežu (FTTH), jedinu iskonsku gigabitnu tehnologiju, povećavajući najveću FTTH mrežu u Hrvatskoj za dodatnih 19 posto u odnosu na isto razdoblje lani, što nas približava ostvarivanju ambicije pokrivanja više od milijun kućanstava optikom, temeljem ulaganja u digitalizaciju diljem Hrvatske, u urbanim i ruralnim područjima.

Rekordno zadovoljstvo zaposlenika i korisnika

Kao najbolji poslodavac u telekomunikacijskoj industriji, HT je nastavio sustavno ulagati u zaposlenike, što je rezultiralo najvišim razinama njihove angažiranosti i zadovoljstva, a što se također odrazilo u najvećem ikad zadovoljstvu korisnika.

Hrvatski Telekom odlučio je preuzimanjem vratiti tehnološku jedinicu za izgradnju i održavanje HT mreže od Ericsson Nikola Tesla Servisi d.o.o. (ENTS), a koja je od rujna 2014. godine bila izdvojena u navedenu kompaniju te je obavljala poslove za Hrvatski Telekom u domeni pružanja usluga izgradnje i održavanja elektroničke komunikacijske infrastrukture.

HT će time imati sve strateške poslovne segmente unutar kompanije. Ova promjena prati industrijske trendove i dodatno će ubrzati transformaciju operativnog modela HT-a, poboljšati poslovnu fleksibilnost i stvoriti preduvjete za daljnji razvoj fiksne i mobilne mreže, istodobno pružajući još bolju i bržu uslugu korisnicima.

  • +48
Hrvatski Telekom, Magenta LogIn Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Desetogodišnji ugovor o isporuci električne energije iz obnovljivih izvora

Hrvatski Telekom d.d. i Liburana d.o.o., 100 posto u vlasništvu Professio Energia d.d., zaključili su virtualni korporativni ugovor o opskrbi električnom energijom iz obnovljivih izvora (Virtual Power Purchase Agreement - vPPA), što predstavlja važnu prekretnicu u energetskoj strategiji HT-a te potvrđuje posvećenost HT-a odgovornom i proaktivnom upravljanju na putu prema održivoj budućnosti. Električnu energiju iz obnovljivih izvora, u količini od 50 GWh godišnje, proizvodit će vjetroelektrana koja će biti izgrađena na lokaciji Mazin Gračac.

Prvi korporativni vPPA u Hrvatskoj predstavlja veliku strukturalnu energetsku tranziciju i važan korak u podmirenju značajnog dijela godišnje potrebe HT-a za električnom energijom iz obnovljivih izvora, a istodobno izravno doprinosi ostvarenju ambicioznih ESG ciljeva.

Privlačan program povrata kapitala za dioničare

Naša strategija za raspoređivanje kapitala jasno pokazuje snažnu usmjerenost Hrvatskog Telekoma na povrate za dioničare i našu namjeru da vratimo vrijednost dioničarima.

Na Glavnoj skupštini 10. svibnja 2023. godine, Uprava i Nadzorni odbor potvrdili su zajednički prijedlog za raspodjelu neto dobiti za 2022. godinu. Iznos od 1,10 eura po dionici predstavlja omjer isplate dividende u odnosu na ostvarenu dobit Društva od 93,9 posto i rast od 3,6 posto u usporedbi s prethodnom godinom.

U prvoj polovici 2023. godine Hrvatski Telekom je na Zagrebačkoj burzi u okviru važećeg Programa otkupa dionica otkupio dodatnih 216.286 dionica Društva te je u izvještajnom razdoblju za stjecanje dionica Društva isplatio ekvivalentnu vrijednost od 5,4 milijuna eura. Uprava u ovom trenutku očekuje minimalnu dividendu od 0,80 eura po dionici za 2023. godinu.

Neizmijenjeni izgledi za 2023.

U 2023. godini cilj je nisko jednoznamenkasto povećanje prihoda i EBITDA-e nakon najmova, uz srednje jednoznamenkasto smanjenje kapitalnih ulaganja nakon najmova u odnosu na 2022. godinu (kad se izuzmu ulaganja u spektar). Izgledi za regionalno širenje ostaju nepromijenjeni dok nastavljamo pratiti i procjenjivati potencijalne aktivnosti stjecanja i preuzimanja.

Osvrćući se na poslovne rezultate za prvo polugodište 2023. godine, Kostas Nebis, predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma, izjavio je: 'U prvih šest mjeseci 2023. godine nastavili smo s dobrim poslovnim rezultatima i u segmentu privatnih i poslovnih korisnika te s rastom prihoda i EBITDA-e, čime su ublaženi inflatorni pritisci na naše operativne troškove. Istodobno smo u odnosu na isto razdoblje lani više nego udvostručili naša ulaganja, ključna za digitalizaciju Hrvatske i od presudnog značenja za napredak zemlje. S najvećim ulaganjima u industriji, Hrvatski Telekom ojačao je temelje za budući održiv rast te potvrdio status vodeće fiksne i mobilne mreže. Dodatno poboljšanje kvalitete naše mreže i povećanje pokrivenosti gigabitnom 5G mrežom rezultiralo je osvajanjem Ookla nagrada za najbolju i najbržu mobilnu mrežu petu godinu zaredom. Nastavkom izgradnje najveće optičke mreže u gradovima i ruralnim područjima diljem Hrvatske uvodimo kućanstva i tvrtke u gigabitnu eru te ostajemo predani planovima da pokrijemo više od milijun hrvatskih kućanstava optikom. Transformacijska snaga digitalizacije omogućava ekonomski rast i društveni razvoj, a mrežama koje gradimo, i koje su kralježnica digitalizacije, nastavljamo stvarati prilike za napredak Hrvatske.'