IZ SPLITA DOLAZE AUTOBUSIMA

Prosvjed radnika Željezare pred katedralom

Željezara Split

Željezara Split

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Duje Klaric

Više od 150 radnika Željezare Split zajedno s predstavnicima sindikata sutra u 7 sati ujutro kreću za Zagreb gdje će mirnim prosvjedom pred zgradom Državnog odvjetništva i zagrebačkom katedralom još jednom upozoriti javnost i Vladu na probleme koji vladaju u toj posrnuloj dalmatinskoj firmi

Na ovaj su se potez odlučili jer, unatoč ministarskim obećanjima da će se riješiti situacija s poljskim Zlomrexom te da će se u Željezari napokon pokrenuti proizvodnja, nije učinjeno ništa.

To im je bilo obećano još krajem rujna kada su se šestorica radnika popela na tvornički dimnjak s kojeg nisu htjeli sići. Uspjeli su ih nagovoriti na silazak, a potom je uslijedio niz razgovora, no, ni nakon toga ništa konkretno nije riješeno.

'Idemo s tri autobusa'

'Zasad idemo s tri autobusa. Najprije ćemo pred zgradu Državnog odvjetništva gdje ćemo im predati neke dokumente vezane uz privatizaciju Željezare da ih ispitaju.

Premijerka kaže da želi iskorijeniti korupciju, a ovi dokumenti su i naš doprinos njezinoj misiji. Neka se istraži privatizacija pa ćemo vidjeti je li u tome bilo korupcije ili ne', kazao je za DalmacijaNewsMladen Bekavac, predstavnik Sindikata matalaca u Željezari Split.

Nakon što obave posao s Državnim odvjetništvom, radnici će otići ispred zagrebačke katedrale. Žele da ih prime premijerka, resorni ministar i predsjednik Hrvatskog fonda za privatizaciju

'Tražimo da nas primi premijerka'

Interes radnika za odlaskom u Zagreb bio je i veći, no, sindikati nisu financijski uspjeli osigurati mjesta za sve one koji su htjeli poći u metropolu.

'Tražimo da nas primi premijerka, da se pogledamo u oči jer sumnjamo da su se njoj prenosile pogrešne informacije s naših sastanaka. Zbog hladnoće nećemo spavati pred katedralom. Osigurali smo smještaj u Tvornici, a prema Splitu planiramo krenuti u petak navečer', zaključio je Bekavac.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi