POREZNA UPRAVA

Prošli tjedan izdano 19 posto manje računa nego lani, vrijednost pala pet posto

  • Autor: Z. K./Hina
  • Zadnja izmjena 01.12.2020 15:15
  • Objavljeno 01.12.2020 u 15:15
tportal

Izvor: EPA / Autor: RONALD WITTEK

U svim djelatnostima iz sustava fiskalizacije prošli tjedan broj računa smanjen je za 19 posto u odnosu na usporedivi tjedan prošle godine, a njihov iznos za pet posto, no po prvi puta od svibnja je porasla vrijednosti fiskaliziranih računa u trgovini, pokazuju u utorak objavljeni podaci Porezne uprave

U razdoblju od 23. do 29. studenoga ove godine u svim djelatnostima izdano je 33,4 milijuna računa, što je za 19 posto manje nego u usporedivom lanjskom tjednu.

Ukupna vrijednost fiskaliziranih računa u proteklom je tjednu dosegnula 3,2 milijarde kuna, što je oko 182 milijuna kuna ili pet posto manje nego u istom lanjskom razdoblju.

U trgovini na veliko i malo, popravku motornih vozila i motocikala broj računa pao je za 11 posto, na 22 milijuna.

No, iznos računa je porastao za 1,3 posto, na 2,5 milijardi kuna, a zadnji put je rast vrijednosti fiskaliziranih računa na godišnjoj razini u trgovini zabilježen u tjednu od 11. do 17. svibnja.

No tada je na to utjecalo i labavljenje mjera u sklopu prethodnog "zatvaranja" gospodarstva zbog širenja koronavirusa, s obzirom da je 11. svibnja započeo treći val popuštanja epidemioloških mjera, čime je uz ostalo omogućen i rad trgovačkih centara.

Inače, pad u trgovini na godišnjoj razini proteklih mjeseci često je bio jednoznamenkast, ponekad je iznosio jedan ili dva posto, a primjerice od 1. do 7. lipnja tek 0,1 posto.

Istodobno, u razdoblju od 23. do 29. studenoga 2020. u odnosu na isto lanjsko razdoblje u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane izdano je 47 posto manje računa, ukupno njih 3,4 milijuna, a iznos je smanjen za 49 posto, na 129,5 milijuna kuna.

Inače, u nedjelju, 22. studenoga u Hrvatskoj su na snagu stupile nove mjere u borbi protiv širenja zaraze koronavirusom, kojima se između ostalog obustavio rad noćnih klubova, kasina i automat klubova, dok su po tim mjerama ostali ugostiteljski objekti mogli raditi do 22 sata. No, zbog nepovoljne epidemiološke situacije, mjere su dodatno pooštrene pa je tako od 28. studenoga do najmanje 21. prosinca u potpunosti obustavljen rad kafića, dok restorani mogu jedino pripremati hranu za dostavu.

Prošli tjedan vrijednost računa osam posto viša

U odnosu na prethodni tjedan, odnosno razdoblje od 16. do 22. studenoga 2020. godine, broj fiskaliziranih računa prošloga tjedna je povećan za jedan posto, a njihova vrijednost za osam posto.

Pritom je na tjednoj razini u trgovini broj računa porastao za šest posto, a iznos za deset posto, dok je, pak, u ugostiteljstvu i turizmu i broj računa i njihova vrijednost pala za po 24 posto.

Od početka koronakrize vrijednost računa pala za 26,2 milijarde kuna

Od početka koronakrize u Hrvatskoj, u razdoblju od 24. veljače do 29. studenoga ove u odnosu na usporedivo razdoblje prošle godine, broj fiskaliziranih računa smanjen je za 24 posto, a njihov iznos za 17 posto.

Ove godine u tom je razdoblju izdano 1,4 milijarde računa, čija vrijednost doseže 132 milijarde kuna, a u istom lanjskom razdoblju bilo je izdano 1,9 milijardi računa, ukupne vrijednosti 158,2 milijarde kuna.

Sukladno tim podacima, vrijednost fiskaliziranih računa u razdoblju od početka koronakrize do prekjučer u odnosu na isto razdoblje 2019. godine je manja za 26,2 milijarde kuna.

U trgovini je na godišnjoj razini broj računa smanjen za 19 posto, na 886,3 milijuna, dok je njihova vrijednost pala osam posto, na 93,7 milijardi kuna, s prošlogodišnje 102,3 milijarde kuna.

U ugostiteljstvu i turizmu broj fiskaliziranih računa pao je 38 posto, na 211,7 milijuna, dok je vrijednost računa manja za 46 posto. Naime, vrijednost fiskaliziranih računa u ugostiteljstvu i turizmu u razdoblju od 24. veljače do 29. studenoga ove godine iznosi 13,3 milijarde kuna, dok je u istom lanjskom razdoblju dosezala iznos od 24,5 milijardi kuna.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!