ERSTE BANKA:

Promjene kamatnih stopa usklađujemo sa zakonom

12.11.2013 u 15:44

Bionic
Reading

Erste & Steiermaerkische banka objavila je danas da je nova Metodologija utvrđivanja promjene kamatnih stopa na kredite i proizvode banke na koje se obračunava ugovorna kamata, a na koju je Udruga Franak dostavila prigovor, napravljena u skladu sa Zakonom o potrošačkom kreditiranju koji su sve banke obavezne primijeniti

Udruga Franak održala je danas konferenciju za novinare na kojoj su Erste banku prozvali za nezakoniti pritisak na klijente da prihvate nove parametre za izračun promjenjivih kamatnih stopa u njihovim ugovorima o kreditu pod prijetnjom jednostranog raskida ugovora o kreditu ili sklapanja izmijenjenog ugovora ukoliko pismeno prigovore na te izmjene.

Iz Erste banke odgovaraju da se Metodologija, u skladu s odredbama Zakona o potrošačkom kreditiranju koje su stupile na snagu 9. siječnja ove godine, od 21. studenog počinje primjenjivati kod ugovora o kreditima s promjenjivom kamatnom stopom sklopljenih prije tog datuma, jer se kod ugovora sklopljenih nakon 9. siječnja parametar promjenjivosti kamatne stope definira u samim ugovorima.

Uz objašnjenje da se radi o usklađivanju s postojećim odredbama Zakona koji se odnosi na sve banke na hrvatskom tržištu, od kojih su neke već ranije objavile svoja usklađenja, iz Erstea navode kako im nije bila namjera da se objava o novoj Metodologiji protumači na način da banka želi prekinuti ugovorni odnos sa klijentom, već pojasniti da ga je dužna uskladiti s pozitivnim propisima.

'Naime, ako klijent u navedenom roku dostavi pisani prigovor, postojeći ugovor o kreditu više neće biti usklađen sa Zakonom što dovodi do ništetnosti predmetnog ugovora o kreditu sukladno Zakonu o obveznim odnosima', kažu iz Erstea na navode Udruge Franak da se novom Metodologijom klijentima 'prijeti jednostranim i svojevoljnim' otkazivanjem ili promjenom ugovora o kreditu.

Pritom napominju da je važećim odredbama Zakona o potrošačkom kreditiranju regulirano i za ugovore o kreditu sklopljene prije njegovog stupanja na snagu pravo klijenta na prijevremenu otplatu kredita, ako uslijed promjene promjenjive kamatne stope treba provesti povećanje kamatne stope.

O takvom povećanju vjerovnik je dužan potrošaču poslati obavijest 15 dana prije provedbe povećanja, a u roku od 3 mjeseca od primitka takve obavijesti, potrošač ima pravo na prijevremeno vraćanje kredita bez obveze plaćanja bilo kakve naknade vjerovniku, uključujući i ugovorenu naknadu za raniji povrat kredita. Dakle, sam zakonodavac je predvidio mogućnost prijevremene otplate kredita uslijed povećanja kamatnih stopa - dakle, prestanak ugovora o kreditu, iniciran od strane klijenta i to protegnuo i na ugovore sklopljene prije ove verzije Zakona, ističu iz Erste banke.

Dodaju i da je nova Metodologija sastavni dio Općih uvjeta poslovanja Erste banke s građanima, koji su sastavni dio ugovora o kreditu, a prema kojima klijent ima pravo ne složiti se s predloženim promjenama te u roku od 15 dana o tome dostaviti pisani prigovor banci te ističu da su tu mogućnost jasno i transparentno istaknuli u obavijesti klijentima.

Pojašnjavaju i da se, također u skladu s važećim Zakonom o potrošačkom kreditiranju, kao promjenjivi dijelovi kamatne stope definiraju 6-mjesečni EURIBOR važeći na dan 1.12.2013. za kredite uz valutnu klauzulu u eurima, 6-mjesečni LIBOR za CHF važeći na dan 1.12.2013. za kredite uz valutnu klauzulu u CHF-u (osim stambenih), 6-mjesečni LIBOR za USD važeći na dan 1.12.2013. za kredite uz valutnu klauzulu u američkom dolaru te 6-mjesečni NRS2 za kune važeći na dan 1.12.2013. za kredite u kunama.

Na stambene kredite uz valutnu klauzulu u švicarskim francima ta se Metodologija neće primjenjivati jer će taj segment biti definiran najavljenim promjenama Zakona o potrošačkom kreditiranju, za koje se očekuje da će se početi primjenjivati početkom iduće godine, zaključuju iz Erste banke.