TRŽIŠTE KAPITALA

Promet na Burzi pao, Adris jedini milijunaš

zse

zse

Izvor: Promo fotografije / Autor: Zagrebačka burza

Domaće tržište kapitala u četvrtak je zaključilo u crvenom teritoriju, prvenstveno radi slabije izvedbe blue chip i turističkih dionica. Indeks CROBEX je oslabio 0,16 posto, dok je uži indeks CROBEX10 zabilježio pad od 0,37 posto. Indeks turističkog sektora je pao 1,8 posto, nakon četiri uzastopna dana rasta

Likvidnost je značajno pala pa je u redovnom prometu protrgovano svega 6,2 milijuna kuna, pri čemu je samo jedno izdanje ostvarilo milijunski promet. Uvjerljivo najlikvidnija je bila povlaštena dionica Adrisa, koja je na gotovo dva milijuna kuna prometa ojačala blagih 0,07 posto. Sljedeća po likvidnosti bila je dionica Hrvatskog Telekoma, međutim na prometu ispod pola milijuna kuna. Cijena dionice je pritom pala 1,9 posto, što je svrstava među top tri jučerašnja likvidna gubitnika. Po prometu vrijedi još izdvojiti tek dionicu Podravke, koja je pri oko 400 tisuća kuna prometa stagnirala na 315 kuna.

Titula gubitnika dana ide dionici Maistre, koja je potonula 5,8 posto, vjerojatno kao posljedica realizacije dobitonosnih zarada, nakon šest uzastopnih dana rasta. Snažniji pad je zabilježen u dionici Đuro Đaković Holdinga, od oko 5,2 posto, a nešto veći pad je uknjižen u dionicama Adrisa i RIZ odašiljača, koje su oslabile 2 posto i 1,3 posto.

Dobitnike su predvodile dionice iz prehrambenog sektora Čakovečki mlinovi i Zvijezda, koje su porasle 4,5 posto i 3 posto. Znatniji porast od oko 2,1 posto je zabilježila dionica Genere, a oko 1,5 posto rasta cijene je uknjižila dionica Optime Telekoma.

Dobitnik dana Čakovečki mlinovi +4,47% 4700,00
Gubitnik dana Maistra -5,76% 229,00
Crobex -0,16% 1.756,80

Više o temi pročitajte OVDJE.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!