USPJEŠNE PRIČE HAMAG-BICRO-a

Projekt NERO: Razvoj inovativnog robotskog sustava za izvođenje neurokirurških zahvata

12.12.2017 u 11:24

Bionic
Reading

Hrvatska inovacija za svjetsku medicinsku tehnologiju

U suradnji s istraživačkim organizacijama, Fakultetom strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu (FSB) te Kliničkom bolnicom Dubrava (KBD), tvrtka INETEC prijavila je projekt NERO – NEurokirurški RObot na Javni poziv „Povećanje razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja“. Za provedbu projekta dodijeljena su im bespovratna sredstva u iznosu 15.486.641,92 kn. Ukupna vrijednost projekta iznosi 20.986.521,54 kn. Projekt je sufinanciran sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.“ Za poziv je nadležno Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta a provedbu prati HAMAG-BICRO. 

O važnosti ulaganja u inovacijske projekte, predsjednik Uprave iz HAMAG-BICRO-a, Vjeran Vrbanec izjavio je:  „Ponosni smo što posljednjih 10 godina pružamo podršku razvoju znanja i tehnologije koja je u podlozi ovog projekta kako kroz potporu znanstveno-istraživačkoj zajednici tako i sada kroz novostvoreni konzorcij sa tvrtkom INETEC. Ovaj projekt demonstrira mogućnosti koje se pružaju za transfer znanja i tehnologije u sklopu programa IRI kao i vrijeme potrebno za realizaciju od ideje do tržišta. Na ovaj način Hrvatska je ušla u visoko konkurentno i regulirano tržište neurokirurške robotike te se još jednom dokazuje kao zemlja značajnog razvojnog potencijala, s vrhunskim stručnjacima i vizionarima koji sačinjavaju njezin intelektualni kapital. “

Cilj projekta NERO – NEurokirurški RObot je razviti inovativan robotiziran sustav koji će se primjenjivati u neurokirurgiji i to prvenstveno za stereotaksijsku biopsiju tumora, duboku mozgovnu stimulaciju (DBS - Deep Brain Stimulation), stereoelektoencefalografiju (SEEG) i ventrikularnu drenažu. Robotski sustav NERO sastojat će se od nekoliko elemenata povezanih u cjelinu, čineći pri tome visokoautomatiziran uređaj koji će kroz human machine interface (HMI) na jednostavan i intuitivan način surađivati s neurokirurgom i ostalim medicinskim osobljem. Uvođenjem tehnologije u kiruršku salu pojednostavit će se postupak neuronavigacije, a time i značajno skratiti vrijeme predoperativnog i operativnog postupka.

Dr. sc. Ante Bakić, Voditelj odjela za istraživanje i razvoj u INETEC-u istaknuo je važnost projekta NERO: „Projekt NERO okupio je snažan tim istraživača koji su spremni i sposobni ideju neurokirurškog robota pretvoriti u gotov proizvod. Duboko sam uvjeren da će nakon ovog projekta hrvatski roboti provoditi operacije na pacijentima u kirurškim salama diljem svijeta. Tako će, zajedno s ostalim svijetlim primjerima hrvatskog gospodarstva koji se posljednjih godina sve učestalije pojavljuju, prezentirati jednu drugačiju Hrvatsku.“

Projekt NERO predstavlja svojevrsni slijed istraživačko-razvojnih aktivnosti u segmentu medicinske robotike te se nastavlja na prethodni uspješni projekt robotske neuronavigacije RONNA na kojem su radili stručnjaci sa FSB i KBD. S obzirom na projektno iskustvo, kapacitete i infrastrukturu u području razvoja kompleksnih robotskih sustava, konzorciju se priključuje INETEC.

Za ostale otvorene javne pozive posjetite internetske stranice www.hamagbicro.hr i www.strukturnifondovi.hr

Objava članka sufinancirana je sredstvima tehničke pomoći iz Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ Europskog fonda za regionalni razvoj.