DZS

Proizvođačke cijene industrije čak 7,2 posto veće nego lani

14.06.2021 u 09:07

Bionic
Reading

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na domaćem su tržištu u svibnju ove godine porasle za 1,2 posto u odnosu na travanj te za 7,3 posto prema svibnju lani, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS)

Na inozemnom tržištu te su cijene na mjesečnoj razini porasle za 0,7 posto, a na godišnjoj razini za 8,1 posto.

Ukupno su proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u svibnju u odnosu na travanj porasle za 0,9 posto, a prema svibnju prošle godine za 7,6 posto.

Po glavnim industrijskim grupacijama, u svibnju su u usporedbi s travnjem proizvođačke cijene na domaćem tržištu porasle u energiji za 3,5 posto, u intermedijarnim proizvodima za 0,7 posto, u trajnim proizvodima za široku potrošnju za 0,3 posto te u kapitalnim proizvodima za 0,2 posto.

Istodobno su pale cijene kod netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,2 posto.

Na godišnjoj razini, prema svibnju lani, porasle su proizvođačke cijene kod energije za 24,8 posto, kod intermedijarnih proizvoda za 3,4 posto, trajnih proizvoda za široku potrošnju za 1,2 posto i kapitalnih proizvoda za 1,1 posto.

Istovremeno su pale cijene netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,7 posto.

Prema nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti, u svibnju su prema mjesecu ranije proizvođačke cijene na domaćem tržištu porasle u rudarstvu i vađenju za 6,4 posto, u prerađivačkoj industriji za jedan posto i u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji za 0,9 posto.

Cijene u opskrbi vodom; uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnostima sanacije okoliša ostale su na istoj razini.

Na godišnjoj razini, prema svibnju lani, proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na domaćem tržištu su porasle u rudarstvu i vađenju za 64,8 posto, u prerađivačkoj industriji za 6,1 posto, u opskrbi vodom; uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnostima sanacije okoliša za 0,6 posto i u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji za 0,6 posto.