kriza u agrokoru

Progovorio pravnik koji je savjetovao grupu Borg

20.05.2018 u 12:49

Bionic
Reading

Iako je Ustavni sud potvrdio da je Zakon o postupku prinude uprave, takozvani lex Agrokor, sukladan Ustavu, i dalje se vode velike polemike oko toga hoće li naknadne tužbe stranaka koje se smatraju oštećenima u tom procesu pasti dijelom i na teret poreznih obveznika

Jedan od onih stručnjaka koji su Vladu upozoravali na neustavnost određenih odredbi i mogućnost da građani na koncu plate ceh državne regulatorne intervencije u pokušaju spašavanja Agrokora od stečaja bio je Petar Miladin s Pravnog fakulteta u Zagrebu, koji je u široj javnosti postao poznat kao stručnjak koji je u e-mailovima između Martine Dalić, bivše potpredsjednice Vlade, i stručnih konzultanata, pisanih na temu izrade Zakona o postupku izvanredne uprave, bio jako kritičan prema nekim odredbama tog zakona.

Zanimljivo je pritom kako se iz posljednjeg javnog istupa Miladina u stručnoj javnosti čini da je profesor dijelom relaksirao svoje poglede na ustavnost lex Agrokor, vjerojatno i zbog djelomično usvojenih primjedbi. Ovaj je četvrtak, naime, u koautorstvu predstavio rad pod nazivom “Stečajni plan i nagodba u postupku izvanredne uprave”.

Formalnu prezentaciju rada održao je u četvrtak na tradicionalnom proljetnom 56. susretu pravnika, pred 250 pravnika i odvjetnika, a koautor članka je Hrvoje Markovinović.

Iz službene izjave koju je dao, Jutarnjem listu, moglo se zaključiti kako mu je bilo stalo ovim radom pokazati da je nagodba vjerovnika vjerodostojan instrument u insolventnom postupku, koji, ako se provodi strogo sukladno Stečajnom zakonu i Zakonu o postupku izvanredne uprave te odlukama sudskih instanci, može u dovoljnoj mjeri štititi prava vjerovnika.

'Nagodba po Zakonu o postupku izvanredne uprave i stečajni plan su jedni te isti instrument. Nagodba se treba stoga tumačiti po pravilima koja vrijede za stečajni plan. Postupak stečajnog plana privatiziraju vjerovnici dužnika. Vjerovnici moraju, međutim, pritom postupati sukladno Stečajnom zakonu (SZ) i Zakonu o postupku izvanredne uprave (ZPIU)', autorizirana je izjava profesora Miladina, piše Jutarnji.

  • +11
Ante Ramljak Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal