ČELNIK UNICREDITA NA ODLASKU

Profumo podnosi ostavku zbog libijskih ulagača?

21.09.2010 u 13:16

Bionic
Reading

Očekuje se da će izvršni direktor talijanskog bankovnog diva UniCredita Alessandro Profumo u utorak podnijeti ostavku zbog produbljenja spora oko povećanja udjela libijskih dioničara u toj najvećoj talijanskoj banci, tvrde dva dobro informirana izvora iz financijske industrije

Profumo je UniCredit uzdignuo iz regionalnog zajmodavca u pravog europskog igrača a sada ga neki talijanski dioničari i političari optužuju da je dopustio povećanje libijskih udjela u toj banci, propustivši o tome obavijestiti ostatak uprave.

Libijska središnja banka i državni stabilizacijski fond imaju ukupno oko 7,6 posto udjela u UniCreditu

Očekuje se da će Profumo, koji je zaprijetio ostavkom ako dioničari ne odobre njegovu strategiju, objaviti povlačenje na izvanrednom sastanku upravnog odbora, sazvanom danas poslijepodne radi rasprave o odnosima unutar uprave. Zasad nije poznato hoće li uprava prihvatiti njegovu ostavku.

'Trenutno je ostavka najvjerojatniji scenarij, no još ćemo vidjeti', kazao je jedan izvor koji je želio ostati anoniman. Podnese li Profumo ostavku, tvrdi isti izvor, vjerojatno će ga privremeno zamijeniti predsjednik upravnog odbora banke Dieter Rampl i drugi viši dužnosnici.

'Pojašnjenje je definitivno nužno. Dioničari negoduju, to je sigurno', ističe drugi dobro upoznat izvor. U banci nisu željeli komentirati te navode a Profumo nije želio odgovarati na pitanja novinara.

Analitičari tvrde da bi u slučaju Profumovog odlaska najveći zajmodavac srednje i istočne Europe ostao bez kormilara upravo dok se nastoji oporaviti od financijske krize koja ga je pogodila teže nego neke druge banke iste veličine.

'To ne bi bila dobra vijest za dionice. Istina je da mu nisu baš svi potezi bili najpametniji - primjerice, previše je plaćao u istočnoj Europi', ocjenjuje jedan londonski broker koji nije želio biti imenovan. 'No, nastala bi ogromna rupa dok se ne bi pronašao netko tko bi bio bar približno sposoban kao on'.

Talijanski financijski regulator Consob i središnja banka zatražili su pojašnjenje o libijskim udjelima u UniCreditu i jesu li dva libijska ulagača međusobno neovisna. Propisi za banke zabranjuju dioničarima glasačka prava veća od pet posto.