prijevoznici u neizvjesnosti

Problemi u međunarodnom prometu: Vozarine naglo skočile

12.01.2024 u 17:40

Bionic
Reading

Cijene kontejnerskog prijevoza na ključnim globalnim prometnim pravcima skočile su ovaj tjedan, a najnoviji američko-britanski napadi u Jemenu potaknuli su strahovanja prijevoznika od dugotrajnih poremećaja u tranzitu kroz Crveno more, rekli su u petak čelnici u sektoru.

SAD i Britanija izveli su u noći na petak desetke napada na mete u Jemenu u odgovoru na napade jemenskih Huta, koji se nazivaju Ansar Allah, na brodove povezane s Izraelom u Crvenom moru u znak podrške palestinskom Hamasu u sukobu s izraelskim snagama u Pojasu Gaze.

Eskalacija oružanih sukoba podigla je cijene vozarina, a logističke tvrtke u strahu od rizika preusmjeravaju brodove na dulju rutu oko Rta dobre nade.

U takvim je uvjetima referentni šangajski indeks kontejnerskog prijevoza tereta u petak porastao više od 16 posto u odnosu na kraj prošlog tjedna, na 2.206 bodova.

Vozarine na ruti od Šangaja do Europe porasle su u petak za 8,1 posto u odnosu na tjedan ranije, na 3.103 dolara po standardnoj kontejnerskoj jedinici za teret (TEU), koja odgovara kontejneru od 20 stopa. Jedna stopa jednaka je 0,3048 metara.

Poskočile su i vozarine na ruti za zapadnu američku obalu, za 43,2 posto u odnosu na prošli tjedan, na 3.974 dolara po američkoj mjernoj jedinici za kontejner veličine 40 stopa (FEU), objavila je u petak vodeća brokerska tvrtka za brodove Clarksons.

"Što dulje kriza bude trajala, to će više poremećaja izazivati u prekooceanskom prijevozu tereta diljem svijeta pa će troškovi i dalje rasti", upozorio je u petak Peter Sand, glavni analitičar teretne platforme Xeneta.

Od mogućeg kraja krize dijele nas mjeseci, a ne tjedni ili dani, smatra, aludirajući na eskalaciju sukoba.