SPORNA PRODAJA ISTRABENZA

Privedeni slovenski tajkuni Šrot i Bavčar

30.09.2009 u 12:04

Bionic
Reading

Slovenska policija privela je bivše direktore Pivovarne Laško i Istrabenza Boška Šrota i Igora Bavčara. Potvrdila je da su ih priveli u okviru istrage zbog sumnje u gospodarski kriminal. Navodno je sporna prodaja 7,3 posto Istrabenza

Prema informacijama koje prenosi RTV Slovenija na svojem portalu, kriminalisti sumnjaju da je Bavčar prikupio temeljni kapital za svoju tvrtku Maksima Holding s pomoću transakcije 7,3 posto dionica Istrabenza koje mu je prodala Pivovarna Laško.

Rasprave o tajkunskoj privatizaciji postale su češće nakon što je otkriveno da neke od vodećih tvrtki preuzimaju njihove vlastite uprave.

Bavčar i Šrot, piše slovenski mediji, u dionicama imaju 2,5 milijarde eura. Bavčar je u nekoliko godina postao posredni vlasnik četvrtine Istrabenza, a prema nekim procjenama njegovo se bogatstvo kreće dobrano iznad milijardu eura.

Koliko je cijela ta mreža komplicirana najbolje govori činjenica da se uz Bavčara i Istrabenz vežu i tvrtke poput Plinfina, Sportine, Microtrusta, PomInvesta, Poteze i FB Investicija.