zdravstveni biznis

Privatne bolnice sve bolje rade, lani pet najvećih snažno povećalo promet

26.08.2019 u 09:04

Bionic
Reading

Zdravstveni turizam hvata sve veći zamah. Pokazuju to i poslovne brojke privatnih klinika. Prošlu godinu pet najvećih zabilježilo je osjetan rast prihoda

Top pet predvodi riječka poliklinika Rident u većinskom vlasništvu stomatologa Željka Miljanića. S više od 60.000 pacijenata godišnje, riječ je o jednoj od najvećih privatnih zubarskih poliklinika u Europi.

Prema podacima Fine, lani je poslovala s rekordnih 185,5 milijuna kuna prihoda, čak 31,2 posto više nego godinu prije. Dobit riječke poliklinike iznosila je 36,7 milijuna kuna.

Nakon što je radio u domovima zdravlja u Poreču i Rovinju te 10-godišnje privatne prakse u Rijeci, Miljanić je osnovao tvrtku Rident 2004. godine. Suvlasnici su postali njegovi dotadašnji zaposlenici.

Najvažnije tržište za Rident je Italija, a kako bi olakšao dolazak svojim pacijentima, Miljanić je osnovao i turističku agenciju. Ujedno ima tvrtku za iznajmljivanje smještaja te je Rident sklopio poslovnu suradnju s nekoliko hotela u regiji, u kojima njegovi pacijenti imaju povoljnije cijene.

Poliklinika Rident Izvor: Promo fotografije / Autor: rident.hr

Na drugom mjestu najvećih privatnih zdravstvenih ustanova, gledano prema ukupnim prihodima od 110,3 milijuna kuna (+5,7 posto) i 1,3 milijuna kuna zarade, nalazi se Klinika za kardiovaskularne bolesti Magdalena iz Krapinskih Toplica. Na njezinu čelu je Mihajlo Šesto, kardiolog koji je godinama radio u Njemačkoj, a potom je 1996. odlučio pokrenuti privatnu polikliniku.

Treće mjesto drži Poliklinika Medikol s 95,8 milijuna kuna prihoda (+9,4 posto) i 6,2 milijuna kuna zarade. Prije tri godine Medikol je uspješno prošao kroz predstečajnu nagodbu.

Poliklinika se našla u problemima nakon izbijanja afere 2011. zbog spornih ugovora s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje (HZZO) oko PET/CT uređaja.

Naime sve do 2009. Medikol je bila jedina zdravstvena ustanova u Hrvatskoj koja je obavljala skupe PET/CT pretrage i to na trošak HZZO-a, odnosno građana. Zahvaljujući toj monopolističkoj poziciji došla je do vrijednih ugovora, što je diglo prašinu u javnosti, no čitava je afera završila bez sudskog epiloga.

Poliklinika Medikol u vlasništvu je obitelji Rajković iz Čakovca. Prvi Medikol d.o.o. Ivan Rajković i supruga mu, liječnica Ivanka Trstenjak Rajković, registrirali su 1996. u Čakovcu. Ta je poliklinika u siječnju 2007. otišla u stečaj, ali je gotovo istovremeno njihov zagrebački ogranak s HZZO-om potpisao unosan ugovor, što im je tada spasilo biznis.

Četvrta najveća privatna zdravstvena ustanova je Specijalna bolnica Agram (bivša Poliklinika Sunce) u vlasništvu koncerna Agram, odnosno odvjetnika i poduzetnika Dubravka Grgića.

Poliklinika je Grgiću lani donijela zaradu od 1,7 milijuna kuna, a prihodi su joj porasli za četiri posto, na 83,6 milijuna kuna.

Listu od pet najvećih privatnih zdravstvenih ustanova zatvara Specijalna bolnica za oftalmologiju Svjetlost, koju vodi Nikica Gabrić. Radi se o stabilnom biznisu koji svake godine završi u osjetnom plusu.

Lani su prihodi Svjetlosti skočili za 13,4 posto, na 55,8 milijuna kuna, dok je dobit iznosila 3,1 milijun kuna.

Gabrić je osnovao bolnicu 1998. godine, a danas Svjetlost uz matičnu ustanovu u Zagrebu ima podružnice u Splitu, Sarajevu i Banjoj Luci.

Uz uspješnu liječničku i poslovnu karijeru, Gabrić se okušao na političkoj sceni, ali se iz politike povukao nakon neuspjeha Nacionalnog foruma na izborima za EU parlament u svibnju 2014. godine.