tržište rada

Pripremite se za budućnost: Ovo su najbrže rastući poslovi u Europi

26.01.2024 u 22:05

Bionic
Reading

Tržište rada prolazi kroz brzu transformaciju u Europi jer se konkurencija za radna mjesta udvostručila u prošloj godini pojavom novih radnih mjesta koja nisu postojala prije 20 godina, pokazuje najnovije istraživanje LinkedIna

Gledajući na nadolazeću godinu, najbrže rastuće pozicije povezane su s održivošću, umjetnom inteligencijom i poslovnim razvojem, predviđa društvena platforma usmjerena na zapošljavanje.

LinkedIn je proveo istraživanje o milijunima poslova što su ih otvorili njegovi članovi između 1. siječnja 2019. i 31. srpnja 2023. kako bi se izračunala stopa rasta za svaku profesiju, prenosi Euronews.

Otkrili su da dvije trećine (67%) europskih stručnjaka ove godine razmišlja o promjeni posla iako je konkurencija na tržištu rada sve veća.

U 2022. bilo je samo jedno radno mjesto za otprilike svaka dva aktivna kandidata u Velikoj Britaniji i Francuskoj na LinkedInu, a sada postoji samo jedno radno mjesto za otprilike četiri kandidata.

Osim toga, 37 posto europskih stručnjaka kaže da traže veće plaće da bi prebrodili krizu troškova života, a 19 posto njih tvrdi da su sigurniji u svoje sposobnosti te žele pronaći bolju ulogu za razvoj svoje karijere.

Najbrže rastuća radna mjesta razlikuju se u proučavanim europskim zemljama, ali zajednički trend pokazuje da su uloge umjetne inteligencije, održivosti i kibernetičke sigurnosti u porastu te se tvrtke bore da se uhvate u koštac s ovim glavnim trendovima koji utječu na gospodarstvo.

Nazivi traženih poslova uključuju: upravitelja održivošću, inženjera umjetne inteligencije i analitičara kibernetičke sigurnosti.

  • +3
Radnici u tvornici Izvor: Profimedia / Autor: Jens-Ulrich Koch / AFP / Profimedia

'U 2024. jasno je da su umjetna inteligencija i održivost dva glavna pokretača te temeljno preoblikuju tržište rada - a tvrtke sve više žele zaposliti stručnjake sa zelenim i vještinama umjetne inteligencije', rekao je izvršni direktor LinkedIna za Europu i Latinsku Ameriku Josh Graff.

Pet najtraženijih pozicija u Velikoj Britaniji redom su: voditelj održivosti, predstavnik razvoja prodaje, analitičar osiguranja (ocjenjuje pojedince i tvrtke kako bi se utvrdila razina rizika koju predstavljaju), glavni službenik za prihode i stomatološki terapeut.

U Njemačkoj se traže: voditelj održivosti, analitičar kibernetičke sigurnosti, konzultant za javni sektor, influencer marketing manager i energetski menadžer.

Pet najtraženijih poslova u Italiji su: business development manager, inženjer umjetne inteligencije, analitičar sigurnosnog operativnog centra, stručnjak za održivost i cloud inženjer.