UNAPREĐENJE POSLOVANJA

Primorsko-goranska županija uvela dva cash poola za korisnike

06.07.2012 u 18:53

Bionic
Reading

Obnašatelj dužnosti župana Vidoje Vujić, direktorica Regije Privredne banke Zagreb Zdravka Cukon, direktor prodaje u Regiji Privredne banke Zagreb Diego Marot te predstavnici 15 povezanih, pravnih osoba Primorsko-goranske županije potpisali su danas u Rijeci Ugovor o uključivanju u sustav objedinjenog obračunskog vođenja poslovnih računa

Primorsko-goranska županija zajedno sa svojih stotinjak proračunskih korisnika i drugih povezanih subjekata čini sustav kroz koji godišnje prođe oko 1,5 milijarde kuna, stoga efikasno upravljanje takvim potencijalom zahtijeva korištenje suvremenih financijskih alata i bankarskih proizvoda kao što je objedinjeno obračunsko vođenje računa ili cash pooling.

Dosad su županijski proračunski korisnici samostalno nastupali pred bankama te je, zbog manjeg financijskog potencijala, svaki od njih dobivao manje povoljne uvijete nego da su nastupali zajednički. Cashpoolingom Županija omogućava svakom svom korisniku jednake uvjete financijskog poslovanja.

Iako se radi o objedinjavanju stanja računa članica poola, treba napomenuti da je riječ o obračunskom, znači 'fiktivnom' objedinjavanju koje se vrši radi utvrđivanja zajedničkog salda po kojim će se obračunavati kamate, odnosno ne dolazi do fizičkog prebacivanja novca s računa na račun drugog Poola.

Primorsko-goranska županija nije prva jedinica lokalne i područne samouprave koja koristi ovaj financijski proizvod, ali je prva koja je uvela dva cash poola za svoje korisnike. Nedavno je osnovan i cash pool za korisnike u Erste banci.

Formiranjem dva Poola, Županija je željela osigurati najbolje uvjete za što veći broj svojih korisnika, a Cashpooling vidi tek kao jednu međufazu do formiranja županijske riznice u svojoj punoj funkcionalnosti. Zakon o proračunu, naime, nalaže da u proračunu jedinica lokalne i područne samouprave imaju jedan račun za sva plaćanja, pri čemu proračunski korisnici također imaju jedan račun koji je dio računa nadležnog proračuna.

'Sedamdeset posto svih naših korisnika ima poslovni račun u Erste banci koja je u sklopu Erste Cashpoolinga ponudila povoljne uvjete. Osim toga, mnogi od njih imaju i dugoročne aranžmane s matičnom bankom. Iako je po brojnosti članova, njih petnaest, PBZ-ov Pool manji, treba napomenuti da je financijski potencijal ovog Poola veći (63 posto ukupnog potencijala Županije i svih njezinih korisnika) jer je u njemu Županija', ističu u Primorsko-goranskoj županiji.