NOVI ISKORAK

Primorac: Pripremamo jedinstveni registar stanovništva, obitelji i kućanstva

18.08.2023 u 09:56

Bionic
Reading

U intevjuu Jutarnjem listu ministar financija govori o inflaciji, bujanju fiskalnih računa te najavljuje niz novih izmjena poreznih zakona

Ministar Primorac za Jutarnji tvrdi kako bujanje fiskalnih računa ne može utjecati na snižavanje porezne presije jer su i državi zbog inflacije drastično narasli rashodi. Podsjeća da je država tijekom prošle i ove godine kroz mjere pomoći gospodarstvu i građanima na amortizaciju udara inflacije potrošila 2,2 milijarde eura.

Ministar otkriva koliko je država ubrala od poreza na 'ekstraprofite' i kako se prikupljena sredstva koriste. 'Na dan 16. kolovoza 2023. u državni proračun je uplaćeno 231 milijuna eura prihoda s osnove dodatnog poreza na dobit. Jasno smo naglasili i prilikom donošenja Zakona kako će se prikupljena sredstva od poreza koristiti isključivo za pomoć najugroženijim skupinama građana, poput umirovljenika, primatelja dječjeg doplatka ili minimalne zajamčene naknade. Takva odredba je unijeta i u Zakon, a prikupljena sredstva su za propisane namjene korištena već u svibnju ove godine, dok će se preostali iznos prikupljen ovim porezom distribuirati najugroženijima tijekom jeseni', kaže Primorac.

Pojasnio je i najnovije promjene u sustavu oporezivanja plaća i najavio nove iskorake u poreznom sustavu. 'Kada je riječ o inicijativama u poreznom sustavu, pred nama je drugo čitanje paketa poreznih zakona. Bit će izmijenjeno devet poreznih zakona, a ključni ciljevi ovog paketa su povećanje najnižih plaća, očuvanje gospodarskog rasta i osnaživanje fiskalne autonomije općina i gradova. No, porezni paket donosi i druge promjene. Istaknuo bih, s obzirom na to da smo u jeku turističke sezone, problematiku napojnica. Sve veći broj poduzetnika u gospodarstvu koji se bave uslužnim djelatnostima ovisi o dobroj usluzi zaposlenika koji kao nagradu od korisnika usluga dobivaju napojnice. Na osnovu njihovih dugogodišnjih zahtjeva, kao i zbog sve učestalijeg kartičnog plaćanja usluga bilo je potrebno urediti pojam napojnica u sustavu fiskalizacije, a utvrdili smo i njihov povlašteni porezni tretman. Time ćemo pridonijeti zadržavanju radne snage u ugostiteljstvu i uslužnim djelatnostima, ali i povećavanju atraktivnosti zapošljavanja u tim djelatnostima kao i u svim drugim sektorima u kojima postoji kultura davanja napojnica.', kaže Primorac.

Najavljuje skori dovršetak portala za praćenje konkurentnosti hrvatskog poreznog sustava, čija je svrha prikazati usporednu sliku poreznih sustava Hrvatske i drugih država članica Europske unije u području poreza na dodanu vrijednost, poreza na dobit i poreza na dohodak.

'U pripremi je i uspostava jedinstvenog Registra stanovništva, obitelji i kućanstva kojem je cilj pojednostaviti i administrativno rasteretiti postupke ostvarivanja prava i ispunjavanja obveza građana pred javnopravnim tijelima, a javnopravnim tijelima omogućiti praćenje makroekonomskih i demografskih pokazatelja u realnom vremenu, omogućiti planiranje financijskih paketa dodjele socijalnih prava i pomoći te u konačnici stvoriti preduvjete za praćenje i uspostavu digitalnog popisa stanovništva', otkriva Primorac.

Najvaljuje i pripremu novog zakonodavnog okvira za trgovačka društva u državnom vlasništvu kojem je cilj unaprjeđenje korporativnog upravljanja, aktivnija uloga države kao vlasnika kroz postavljanje i praćenje ostvarenja financijskih i nefinancijskih ciljeva te donošenje vlasničke politike.

'Usporedno s time, aktivno radimo na pripremi prvog Strateškog okvira za razvoj tržišta kapitala u kojem namjeravamo adresirati ulogu velikih institucionalnih investitora na tržištu kapitala te predložiti mjere s ciljem poticanja tržišnog prometa i ukupne likvidnosti hrvatskog tržišta kapitala, razvoja postojeće tržišne infrastrukture i njezine održivosti kao i poticanje burzovnih inicijativa', zaključuje Primorac.