zlatnik i srebrnjak

Prije 150 godina rođena je Ivana Brlić-Mažuranić: Nova numizmatička kovanica slavi njezin lik i djelo

22.04.2024 u 09:35

Bionic
Reading

Svijet bajki bio bi manje maštovito mjesto, da u njemu svoj trag nije ostavila Ivana Brlić-Mažuranić, izuzetna hrvatska književnica čije su bajke obilježile generacije, i to ne samo u Hrvatskoj, već i diljem svijeta

18. travnja ove godine, obilježili smo 150 godina od njezina rođenja, a tim povodom, u nizu izdanja kojima se odaje počast hrvatskim velikanima, Hrvatska kovnica novca predstavila je prvo izdanje iz serije 'Hrvatska književnost' – zlatnik i srebrnjak '150. obljetnica rođenja Ivane Brlić – Mažuranić'. Još jedno je to svjedočanstvo o bogatom nasljeđu književnosti za djecu na ovim prostorima, ali i izvan granica naše zemlje.

A tog 18. travnja, Ivana je rođena u Ogulinu, u poznatoj obitelji Mažuranić, koja ju je usmjerila na najbolji način. Uz oca koji je bio pisac i djeda koji je bio istaknuti političar i pjesnik, naša se legendarna književnica školovala privatno, stekavši izvrsno obrazovanje. Višestruko nadarena, pogotovo u području stranih jezika, počela je pisati poeziju, eseje i dnevnike u vrlo ranoj mladosti. Pozornost književne publike skreće na sebe 1913. godine romanom 'Čudnovate zgode šegrta Hlapića', a njezino najpoznatije djelo, zbirka pripovijedaka 'Priče iz davnine', objavljeno je 1916. godine. Ono danas predstavlja krunski dragulj hrvatske književnosti za djecu.

Ove bajke inspirirane su slavenskom mitologijom te kroz likove poput Kosjenke, Regoča, Malika Tintilinića i mnogih drugih prenose moralne poruke i životne istine. Njihova univerzalnost prepoznata je diljem svijeta, a engleski časopisi su Ivanu Brlić-Mažuranić nazvali hrvatskim Andersenom, dok su njezine priče opisane kao izraz etičkog genija koji očarava i starije i mlađe čitatelje.

Djelić magije tog nezaboravnog djela, na numizmatičke kovanice nastojao je prenijeti hrvatski akademski kipar Kuzma Kovačić, inače autor idejnih rješenja hrvatskih kovanica kuna i lipa. S velikim poštovanjem prema spisateljici, kreirao je portret Ivane Brlić-Mažuranić u svom prepoznatljivom lirskom izričaju, vjerno odražavajući duh njezinih djela. Na naličju kovanice nalazi se simbolički prizor iz njezinih bajki 'Priče iz davnine', s velikim stablom u šumi pod kojim se nalazi mitski lik, jedan od mnogobrojnih likova iz njezinih priča.

Zlatne numizmatičke kovanice imaju masu od 1 unce s nominalom od 100 €, dok su srebrne numizmatičke kovanice također mase 1 unce, ali s nominalom od 4 €. U skladu s obilježavanjem ove značajne obljetnice, Hrvatska kovnica novca ograničila je izdanje na 150 primjeraka zlatnih kovanica i 1500 primjeraka srebrnih kovanica.

Svaki kupac dobit će svoju numizmatičku kovanicu u tamnoplavoj kutiji s prigodnim omotom na kojoj su istaknute značajke same kovanice. Ovim izdanjem numizmatičkih kovanica, Hrvatska kovnica novca odaje počast Ivani Brlić-Mažuranić i njezinom neumornom doprinosu književnosti za djecu, čineći da njezina baština živi i dalje.

Kupovinu zlatne i srebrne numizmatičke kovanice '150. obljetnica rođenja Ivane Brlić - Mažuranić' moguće je realizirati u web trgovini Hrvatske kovnice novca i na sljedećim prodajnim mjestima.