PRVO TROMJESEČJE

Prihodi građevinara prepolovljeni

10.05.2010 u 10:14

Bionic
Reading

Rezultati poslovanja domaćih građevinskih kompanija za prvo tromjesečje pokazuju da je većini njih recesija prepolovila prihode, a kod onih koje su uspjele pozitivno poslovati, dobit je znatno nagrižena u odnosu na isto razdoblje 2009. godine

Zbog recesije i nedostatka posla, pad ukupnih prihoda građevinara u prvom ovogodišnjem tromjesečju u odnosu na isto razdoblje 2009. kretao se u rasponu od 33 (IGH) do 82 posto (Ingra). Najveće ukupne prihode u prvom ovogodišnjem tromjesečju u građevinskom sektoru ostvario je Dalekovod, oko 288 milijuna kuna, što je 54 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju. Slijedi Tehnika s otprilike 168 milijuna kuna ukupnih prihoda ili 52 posto manje, pa IGH, sa 141 milijun kuna, odnosno 33 posto manje.

Hidroelektra niskogradnja zabilježila je 116 milijuna kuna prihoda ili 55 posto manje, Viadukt 72 milijuna, što je 65 posto manje, Lavčević 34 milijuna, ili 43 posto manje, a Ingra oko 26 milijuna kuna ili 82 posto manje. Oštar pad njihovih prihoda bio je popraćen i smanjivanjem rashoda, iako po nešto nižoj stopi. Budući da je IGH  imao najmanji pad prihoda, najmanje je smanjivao i rashode, i to za 29 posto. Ingra je, pak, najviše srezale i ukupne rashode, za 69 posto.

Sve kompanije smanjivale su pritom i trošak osoblja, i to kroz smanjivanje plaća i/ili otpuštanjem zaposlenika. Najmanje je, za 7 posto, taj trošak smanjio Viadukt, a najviše, za 44 posto, Ingra. Analiza konačnog poslovnog rezultata pokazuje da su Ingra, Tehnika, Hidroelektra niskogradnja i Viadukt poslovali s gubitkom.

Pritom je Viadukt produbio gubitak u odnosu na isto lanjsko razdoblje za 3 posto, na gotovo 54 milijuna kuna, dok su ostale tri spomenute kompanije u prva tri mjeseca prošle godine poslovale pozitivno. Najveći gubitak u prvom ovogodišnjem tromjesečju bilježi Ingra, 18,6 milijuna kuna, dok je Tehnika bila u gubitku 5,1 milijun kuna, a Hidroelektra niskogradnja pola milijuna kuna.

Dalekovod, IGH i Lavčević ostvarili su dobit u proteklom tromjesečju, no znatno nižu nego godinu dana prije.Dobit Dalekovoda smanjena je 29 posto, IGH 62 posto, a Lavčevića čak 95 posto. Među građevinskim kompanijama najveću dobit ostvario je IGH - 9,6 milijuna kuna.

Poslovni rezultati građevinara za prvo tromjesečje ostavili su traga na cijenama njihovih dionica. Najveći gubitak zabilježila je dionica Ingre, potonuvši od početka godine za više od 11 posto, na 35,9 kuna. Slijedi dionica Hidroelektre niskogradnje, s padom cijene za 7,5 posto, na 210 kuna, te Tehnike, za 3,5 posto, na 1.400 kuna. Dionica IGH u minusu je od početka godine za više od 1 posto i stoji 2.561 kunu, dok je dionica Viadukta poskupjela za više od 1 posto, na 301 kunu.

Dionica Lavčevića, kojom se doduše znatno manje trguje nego ostalima u tome sektoru, od početka godine na dobitku je 20 posto i zadnja joj je cijena bila 265 kuna. 'Poslovni rezultati građevinskih kompanija za prvo tromjesečje bili su unutar očekivanja uzmu li se u obzir loši domaći makroekonomski pokazatelji. Zbog snažnog pada građevinskih aktivnosti u zemlji, bilo je za očekivati i veće njihove gubitke, dok je dio njih čak uspio poslovati s dobiti', kaže Nikola Dulčić, investicijski savjetnik u investicijskom društvu To One.

Prema posljednjim podacima Državnog zavoda za statistiku, u prva dva mjeseca ove godine građevinski radovi smanjeni su za 20 posto u odnosu na isto razdoblje lani. U prošloj godini pali su za 6,5 posto. U drugom dijelu godine moguće je očekivati oporavak poslovanja domaćih građevinara, smatra Dulčić.

'Nakon prilično oštrog pada njihovih aktivnosti, u drugom dijelu godine možemo očekivati stabilizaciju situacije u građevinskom sektoru. Hrvatske autoceste (HAC) podmirile su svoje dobavljače, uglavnom građevinske kompanije koje su sudjelovale u cestogradnji, a s većom likvidnošću vjerojatno će se pokrenuti novi građevinski ciklus. Stoga u drugom dijelu godine očekujem poboljšanje poslovnih rezultata građevinskih kompanija, ponajprije onih koje se bave niskogradnjom', kaže Dulčić.

Kako dodaje, većina tih kompanija već je srezala ili je u postupku smanjivanja broja zaposlenih, tako da bi poslovni rezultati u idućim tromjesečjima mogli biti bolji i zbog nižih troškova osoblja, odnosno ukupnih rashoda.