SMANJENJE MARŽI

Prihodi Applea blago porasli, dobit oštro pala

24.07.2013 u 15:08

Bionic
Reading

Prihodi Applea u proteklom su tromjesečju blago porasli, zahvaljujući rastu prodaje iPhonea na američkom tržištu za 51 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok je dobit kompanije pala za 22 posto zbog smanjenja bruto marži

Najveća svjetska tehnološka kompanija izvijestila je u utorak da je njezina dobit u proteklom tromjesečju iznosila 6,9 milijardi dolara, ili 7,47 dolara po dionici, dok je u istom lanjskom razdoblju dobit Applea bila 8,8 milijardi, ili 9,32 dolara po dionici.

Prihodi kompanije dosegnuli su, pak, 35,3 milijarde dolara, dok su u istom lanjskom tromjesečju iznosili 35 milijardi dolara. To je nešto više nego što su očekivali analitičari u anketi Thomson Reutersa.

Premda je dobit kompanije pala za 22 posto, ipak je veća u odnosu na procjene analitičara, koji su očekivali dobit od 7,32 dolara po dionici, pa je cijena dionice Applea porasla više od 3 posto nakon objave poslovnih rezultata.

Pad dobiti posljedica je smanjenja bruto marže ispod 37 posto, dok je u istom lanjskom tromjesečju iznosila više od 42 posto.

Uspon prihoda zahvaljuje se, pak, rastu prodaje iPhonea na tržištu SAD-a za 51, a u Japanu za 66 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Ukupno je u proteklom kvartalu Apple prodao 31,2 milijuna iPhonea, znatno više od očekivanih 26 milijuna, dok je prodaja iPada dosegnula 14,6 milijuna.

I dok su prihodi Applea u SAD-u i Japanu snažno porasli, podbacili su prihodi s trećeg ključnog tržišta kompanije. Prihodi tvrtke u Kini pali su za 43 posto u odnosu na prethodno tromjesečje, dok su na godišnjoj razini bili manji 14 posto.