kapital mobiliziran

Priča desetljeća: Industrija lijekova za mršavljenje mogla bi vrijediti stotine milijardi eura

28.04.2023 u 16:32

Bionic
Reading

Rastuća industrija lijekova za mršavljenje, koja budi apetite ulagača svojim obećanjem da će se boriti protiv pretilosti, mogla bi biti vrijedna čak 200 milijardi dolara u sljedećem desetljeću, prema prognozama banke Barclays

Nazvavši pretilost 'pričom ovog desetljeća', Barclaysov voditelj istraživanja europskog farmaceutskog sektora rekao je da je, na temelju povratnih informacija ulagača, prethodna procjena vrijednosti banke od 200 milijardi dolara možda bila previše konzervativna.

U istraživačkoj bilješci, objavljenoj prošlog tjedna, Barclays je rekao da bi globalno tržište liječenja pretilosti moglo biti vrijedno 100 milijardi dolara do 2030. godine. Međutim Emily Field, voditeljica europskih istraživanja farmaceutskog kapitala u Barclaysu, u srijedu je povisila tu procjenu, piše CNBC.

'Imunoonkologija je bila priča prošlog desetljeća. Čini se da je pretilost priča ovog desetljeća', rekla je Field za CNBC-jevu emisiju 'Street Signs Europe'. Lijekovi za mršavljenje postali su vruća tema dok nadležna tijela za javno zdravstvo i farmaceutske tvrtke pokušavaju pronaći rješenja za rastuću epidemiju pretilosti.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, globalne stope pretilosti gotovo su se utrostručile u posljednjem desetljeću. Trenutno se procjenjuje da je milijarda ljudi klinički pretila, od čega je oko 650 milijuna odraslih, 340 milijuna adolescenata i 39 milijuna djece.

Farmaceutski proizvođači Novo Nordisk i Eli Lilly su među onima koji privlače pozornost svojim lijekovima za mršavljenje, uključujući Wegovy, Ozempic i Mounjaro.

Iz kompanije Eli Lilly u četvrtak su rekli da će podnijeti zahtjev za regulatorno odobrenje za Mounjaro nakon što je veliko ispitivanje pokazalo da pomaže osobama s prekomjernom težinom i dijabetesom tipa 2 da izgube gotovo 16 posto tjelesne težine.

Lijekovi, koji se daju putem injekcija, oslanjaju se na aktivan sastojak koji se zove semaglutid i pripada skupini lijekova pod nazivom agonisti GLP-1 receptora (glukagonu sličan peptid 1). Izvorno razvijeni za liječenje dijabetesa, djeluju oponašajući prirodni crijevni hormon koji pomaže regulirati apetit u mozgu, što u konačnici dovodi do gubitka težine.

Njihovi dramatični rezultati predstavljeni su kao 'čudesno' rješenje za probleme s težinom, a holivudske zvijezde i utjecajne osobe na društvenim mrežama među onima su koji hvale njihove prednosti. Ali ove vrste lijekova također su izazvale kontroverze, ne samo nakon priznanja proizvođača da će pacijenti vjerojatno vratiti težinu nakon što ih prestanu uzimati.

Drugi su u međuvremenu postavili pitanje mogu li se ti lijekovi uspješno uhvatiti u koštac s dugoročnim zdravstvenim problemima s kojima se suočavaju oni s pretilošću.

  • +3
Mjerenje tlaka i šećera - ilustracija Izvor: Pixsell / Autor: Milan Sabic/PIXSELL

Međutim Field je rekla da bi nadolazeća studija, koja bi trebala biti objavljena ovog ljeta, mogla ići dalje u otkrivanju kardiovaskularnih dobrobiti takvih lijekova, a time i njihove šire primjene. Ako budu pozitivni, rezultati bi mogli pružiti dodatnu korist tržištu, rekla je.

'Sprečava li gubitak težine koji dolazi uzimanjem Wegovyja i srčani ili moždani udar kod onih koji imaju veći rizik? To je ono što studija želi otkriti', primijetila je Field, dodajući da su vidjeli korist od primjene drugog lijeka Ozempic kod dijabetičara. Uočili su korist, istaknula je, i kod pacijenata koji su imali barijatrijsku operaciju, misleći na operacije kao što je ugradnja želučane premosnice.

Barclaysov poziv za vrednovanje industrije lijekova protiv pretilosti jedan je od najhrabrijih do sada. Prošlog mjeseca farmaceutski analitičar Citi Banka, Pete Verduit, rekao je za CNBC da bi industrija borbe protiv pretilosti mogla vrijediti 50 milijardi dolara do 2030.

Morgan Stanley je na sličan način procijenio industriju na 54 milijarde dolara do 2030. u istraživačkoj bilješci objavljenoj prošlog kolovoza. Ipak, Field je rekla da bi ulagači trebali dugoročno gledati na to.