POZAJMICE ZA PROŠLE IZBORE

Prgometov brat i osnivač Udruge Prsten kreditirali su Most

28.07.2016 u 07:21

Bionic
Reading

Za prošlu predizbornu kampanju Most nezavisnih lista uzeo je pozajmice od ukupno 450.000 kuna od dvije privatne tvrtke iz Zagreba. Riječ je o tvrtki Armus u vlasništvu Mije Prgometa, brata nekadašnjeg mostovca Drage Prgometa te tvrtki Parketni centar na čijem je čelu Bruno Iljkić, također nekadašnji član Mosta

Za Jutarnji list iz Mosta su izjavili kako su pozajmice uredno vraćene te da se ne planiraju zadužiti za predstojeću kampanju.

Mijo Prgomet (56) i Bruno Iljkić (60) nepoznati su široj javnosti iako su obojica bili politički aktivni s tim da su Iljkića mediji jedno vrijeme čak nazivali Mostovim utjecajnim čovjekom iz sjene.

Prgomet je bivši potpredsjednik HSU-a

Mijo Prgomet (56) bivši je potpredsjednik Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) Silvana Hrelje, jedne od stranaka koje su sačinjavale Kukuriku koaliciju. Kao član HSU-a Prgomet je 2012. ušao u Nadzorni odbor Hrvatskih šuma gdje je i dan danas. Godinu dana nakon toga istupio je iz HSU-a.

Tvrtku Armus osnovao je 2007., a na njezinu čelu trenutačno je Prgometova supruga Ana Prgomet. Tvrtka se bavi građevinom, elektromontažnim radovima te proizvodnjom i prodajom stolarije.

Prošlu godinu Armus je završio s 8,5 milijuna kuna prihoda i 796.800 kuna dobiti.

Zanimljivo je kako su 2011. Prgometovi prihodi iznosili svega 796.100 kuna da bi 2012. uzletjeli na čak šest milijuna kuna. S tih višemilijunskih visina više se nisu spuštali.

Uz Prgometa se vežu dvije afere. Mediji su propitivali njegovu ulogu u odluci Hrvatskih šuma da apartmane na Jadranu iznajmi tvrtki Krule. Ta je tvrtka osnovana neposredno prije natječaja, a njezin vlasnik Kruno Tkalčević Prgometov je prvi susjed.

Istraživalo se i kako je Armus dobio poslove od Hrvatske elektroprivrede, a unatoč i prijavama DORH-u, istražitelji dosad nisu pokrenuli nikakvu istragu.

Iljkić je jedan od utemeljitelja Udruge Prstena

Drugi bivši Mostov kreditor, poduzetnik Bruno Iljkić bio je član Nacionalnog vijeća Mosta i član udruge Promijenimo Hrvatsku. Svi članovi te udruge na čelu s ekonomistom Ivanom Lovrinovićem odcijepili su se od Mosta.

Iljkić je porijeklom iz Orašja te je jedan od utemeljitelja Udruge Prsten lobističke organizacija bosanskih Hrvata. Njezini članovi su neki od najbogatiji ljudi u Hrvatskoj poput Pave Zubaka i Tomislava Antunovića.

U Orašju je 2011. u suradnji s Agrokorom Iljkić sagradio hladnjaču za otkup voća i povrća.

Javno se hvalio svojim vezama s HDZ-om. Naime, 2011. HDZ 1990. i HDZ BiH potpisali su međustranački sporazum o suradnji u Posavskom kantonu. Uz čelnike Dragana Čovića i Božu Ljubića na potpisivanju je između ostalih bio i Iljkić koji je kasnije objasnio da nije stranački čovjek, ali ima prijatelje u oba stožera.

Iljkić je bio uključen i u propali projekt splitskog poduzetnika Vincenca Blagaića koji je planirao sagraditi ogroman hotelijerski kompleks pored Dubrovnika. Blagaićeva Profectus grupa, u čijem je Nadzornom odboru sjedio Iljkić, 2014. završila je u stečaju.

Za stečaj je zrela i Iljkićeva tvrtka Parketni centar preko koje je Mostu dao pozajmicu za prošlu predizbornu kampanju. Račun joj je blokiran više od 120 dana. Financijsko izvješće za prošlu godinu još nije vidljivo. Prema podacima za 2014. tvrtka je imala ukupni kapital u minusu 870.400, dok su joj kratkoročne obaveze bile veće od 6,5 milijuna kuna.