U BOLNICI U ITALIJI

Preminuo Juroslav Buljubašić, poznati splitski poduzetnik

08.06.2023 u 17:20

Bionic
Reading

U bolnici Sassari na talijanskoj Sardiniji u četvrtak nešto prije 17 sati u 63. godini preminuo je poznati splitski poduzetnik Juroslav Buljubašić. Kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, smrt je proglašena nakon što je dan ranije doživio teški moždani udar od kojeg se nije uspio oporaviti. Na Sardiniji je bio s obitelji na odmoru na brodu

Buljubašić se godinama smatrao jednim od najutjecajnijih, ali i najbogatijih dalmatinskih poduzetnika. Biznis je počeo razvijati još u socijalizmu, početkom 80-ih, kad je s partnerima pokrenuo posao montiranja telefonskih centrala, a potom uvoza telefaksa u bivšu Jugoslaviju. Došao je iz siromašne obitelji – otac mu je bio vozač u pošti, majka domaćica.

U međuvremenu je širio svoje carstvo na gotovo sve poslovne sfere, od telekomunikacija do trgovine, od brodskog prijevoza do bankarstva. Sa svojom tvrtkom SEM (Split Elektromont) za montažu telefonskih centrala i uređaj još u ratu uspostavio je brodsku liniju između Splita i Italije, desetak godina kasnije neuspješno je pokušao razbiti monopol Jadrolinije na lokalne trajektne linije. Bio je osnivač i suvlasnik Banke splitsko-dalmatinske.

Ponašanjem ležeran i nekonvencionalan, Buljubašić se okušao gotovo u svemu – od investiranja u satelitske sustave i prvu splitsku kabelsku televiziju još prije više od 30 godina do podizanja jednog od prvih hrvatskih parkova vjetroelektrana. Tu je i proizvodnja ekološke hrane, ali i iskorak u turizam: držao je nekoliko hotela visoke kategorije u Splitu i okolici.

Juroslav Buljubašić Izvor: Pixsell / Autor: Milan Sabic/PIXSELL

'Shvatio sam kako funkcionira globalni kapitalizam. Ovo je puno lakše. Danas imam dionice u najmanje 50 tvrtki: Samsung, Apple, Booking.com, Tesla... Ali ne moraju to biti zvučna imena da bi donosila profit. Ima i, široj javnosti, potpuno nepoznatih... Na Malti imam lijepih firmi, ali tamo je plitko, malo tržište', rekao je preklani za tjednik Globus.

Bio je počasni konzul Čilea u Hrvatskoj, jednom davno nakratko čak i član Hrvatske narodne stranke. U isto vrijeme bio je u dobrim odnosima s Ivom Sanaderom – kojemu je na nekoliko dana znao ustupiti svoju jahtu 'Malo vitra' – i s tadašnjim glavnim državnim odvjetnikom Mladenom Bajićem.

Prije nekoliko godina objavio je postupan izlazak iz biznisa i odlazak u mirovinu, makar je i tada bilo jasno da se i dalje barem donekle bavio poslom. No češće ga se moglo vidjeti u ležernoj šetnji splitskim ulicama, a pronašao je vremena i za izlet u svemir. Naime, rezervirao je sa suprugom let u svemir još 2008. godine.