Splitski poduzetnik Juroslav Buljubašić

Branson letom u svemir ušao u povijest; uskoro s njim ondje leti i jedan Hrvat. Let je bukirao još 2008.

11.07.2021 u 21:16

Bionic
Reading

Za let u svemir ima zainteresiranih Hrvata. Splitski poduzetnik Juroslav Buljubašić, koji se obogatio u biznisu telefonskim centralama i antenama, još 2008. predbilježio se za komercijalni svemirski let preko Bransonove kompanije

Sljedeće godine trebao bi i poletjeti u svemir, a već u rujnu odlazi na testiranje u New York.

'Upoznao sam ga prije desetak godina na utrci Formule 1 u Singapuru i tad nam je ponudio te karte. Cijena je bila oko 200 tisuća dolara, s time da je nama dao popust jer smo bili među prvih 200 i vjerovali u njega. Pokazao je i nama, budućim astronautima, da treba imati malo hrabrosti jer ispao je Richard Lavljeg Srca', rekao je Buljubašić za RTL.

Podsjetimo, britanski milijarder Richard Branson prizemljio se bez ikakvih teškoća u nedjelju u Novom Meksiku nakon nekoliko minuta provedenih na granici svemira u svojoj letjelici Virgin Galactic, čime je ostvario životni san, ali i važan prvi korak za razvoj svemirskog turizma, javlja Hina.

VSS Unity, brod koji je u svemir ponio dva pilota te tri putnika, spustio se na pistu u bazi Spaceport America u američkoj saveznoj državi Novi Meksiko u 9.40 po mjesnom vremenu (17.40 po srednjoeuropskom).

Richard Branson odlazi u svemir Izvor: Društvene mreže / Autor: Virgin Galactic

Richard Branson opisao je spuštanje prema Zemlji u svemirskoj letjelici kao 'jedinstveno iskustvo u svom životu', a prvi je milijarder koji je poletio u svemir letjelicom što ju je razvila njegova tvrtka, čime je pretekao Jeffa Bezosa, prvog svjetskog bogataša koji taj put tek treba ostvariti 20. srpnja.

Milijarderi su već bili u svemiru 2000-ih godina, ali ne u vlastitim, nego ruskim letjelicama.

Drugi milijarder, vlasnik tvrtke SpaceX Elon Musk, prisustvovao je u nedjelju prijelomnom događaju.

Službeno je uloga Richarda Bransona tijekom leta bila sljedeća: testirati i procijeniti iskustvo kakvo planira nuditi budućim klijentima.

Na nekih 15 kilometara visine brod se odvojio od svog aviona nosača i počeo supersonični uspon, sve do 80 kilometara visine, što je visina koju su Sjedinjene Države utvrdile kao granicu svemira.

Putnici su tada mogli otkopčati zaštitni pojas te iskusiti nekoliko minuta bestežinskog stanja i diviti se zaobljenosti Zemlje promatrajući je kroz 12 prozora kabine.

  • +35
Richard Branson odlazi u svemir Izvor: Profimedia / Autor: Patrick T. FALLON / AFP / Profimedia

Kad su dosegnuli 90 kilometara visine, brod je započeo spuštanje.

Ekscentrični 70-godišnji milijarder, utemeljitelj grupe Virgin, odavna je sanjao o letu u svemir.

'Odmalena želim u svemir i omogućiti stotinama tisuća drugih ljudi da to ostvare u sljedećih 100 godina', rekao je sir Richard za BBC.

'Kako to mojoj generaciji nije bilo moguće, zaštitio sam ime Virgin Glactic idejom da osnujem poduzeće koje će to učiniti mogućim', napisao je nekoliko dana prije polijetanja.

Taj cilj nije išao lako i godine 2014. dogodila se nesreća na letu letjelice Virgin Galactic u kojoj je poginuo pilot, što je u velikoj mjeri odgodilo razvoj programa.

Od tada je VSS Unity tri puta dosegnuo svemir, jednom s putnicom u 2019., a četvrti je današnji let Bransona, s kojim su bili piloti Dave Mackay i Michael Masucci te troje zaposlenika Galactica - Beth Moses, Colin Bennett i Sirisha Bandla.

Redoviti letovi 2022.?

Od sada Virgin Galactic predviđa dva nova probna leta, a nakon toga i komercijalne letove početkom 2022. Ambicije su s vremenom izvoditi 400 letova na godinu iz baze Spaceport America.

Nekih 600 putničkih karata za svemir već je prodano pojedincima iz 60 zemalja -- uključivo holivudskim zvijezdama - po cijenama od 200.000 do 250.000 dolara.

Iako Richard Branson redovito ponavlja da 'svemir pripada svima nama', za sada je ta pustolovina dostupna tek povlaštenima.

Pomalo je i gužva u natjecanju za ulazak u svemir. Najbogatiji čovjek na svijetu Jeff Bezos treba poletjeti 20. srpnja vlastitom raketom zvanom New Shepard, a razvila ga je njegova tvrtka Blue Origin.

Ta je tvrtka ovaj tjedan čak objavila koje su njezine prednosti u odnosu na Virgin Galacic, no Bezos je ipak na Instagramu poželio Richardu Bransonu 'uspješan let'.