presica u vladi

[VIDEO] Premijer predstavio mjeru skraćenog radnog vremena te ustvrdio: Danas je više zaposlenih nego prije epidemije!

  • Autor: L. F.
  • Zadnja izmjena 29.06.2020 11:26
  • Objavljeno 29.06.2020 u 10:23
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Predsjednik vlade Andrej Plenković, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat te ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović na konferenciji za medije izvijestili su o rezultatima mjere potpore za očuvanje radnih mjesta tijekom krize zbog koronavirusa

'Vlada je pravovremeno pokrenula sve mehanizme za spašavanje radnih mjesta', istaknuo je Plenković govoreći o dosadašnjim vladinim mjerima za gospodarstvo. Rekao je da je dosad isplaćeno 5,6 milijardi kuna naknada, a kad se tome zbroje doprinosi to je ukupno osam milijardi kuna.

Naglasio je kako danas prema podacima Hrvatskog zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) imamo veći broj osiguranika, odnosno zaposlenih nego prije epidemije koronavirusa.

'Danas imamo više zaposlenih nego prije krize u veljači, za 2234 osiguranika', rekao je Plenković.

Premjer je predstavio novu mjeru za očuvanje radnih mjesta - skraćeni radni tjedan.

'Cilj je očuvanje radnih mjesta kod poslodavaca kod kojih je zbog posebnih okolnosti došlo do smanjenja opsega posla, a odnosi se na gospodarske djelatnosti koje zapošljavaju 10 i više radnika te očekuju pad fonda radnih sati od minimalno 10%. Potporu je moguće koristiti za najmanje 10%, tj. 20% radnika uz uvjet da su bili zaposleni 31. svibnja.

Za dodatnu sigurnost, trajanje ove mjere predviđamo do 31. prosinca 2020. Važan kriterij je pad prometa od najmanje 20% u odnosu na isti mjesec protekle godine uz dokaz otežanog poslovanja. U prerađivačkoj industriji se može ostvariti potpora i za manje od 20% pada prometa uz dolaze", rekao je Plenković, prenosi N1.

Potpora će biti u visini do 2000 kn mjesečno neto po radniku.

Primijenit će se i mjera za očuvanje radnih mjesta kod mikropoduzetnika koji zapošljavaju do devet radnika, po istom modelu, također s iznosom do 2000 kn, najavio je Plenković.

Premijer je rekao da je oporba pokušala opstruirati rad Vlade u rješavanju koronakrize.

'Sve što smo donosili bilo je u skladu s Ustavom i zakonima i tu je oporba teško izgubila. Najgora je bila orkestrirana kampanja u kojoj oporba kao da navija za koronu', rekao je.

  • +16
  • +13

Plenković o rezultatima mjere potpore za očuvanje radnih mjesta tijekom krize zbog koronavirusa

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!