MINISTAR PORUČIO SELJACIMA

'Pregovarat ćemo za stolom, ne na cesti'

10.06.2009 u 20:51

Bionic
Reading

'Uvijek smo spremni sastati se sa seljacima. I jučer smo se sastali, i sutra ćemo sjesti s njima, ali za stolom, a ne na cesti', poručio je ministar poljoprivrede Božidar Pankretić gostujući u 'Dnevniku' HRT-a. Pankretićevu ostavku, uz druge zahtjeve, danas traže nezadovoljni seljaci

'Intervenirat ćemo na Savjetu za mljekarstvo ako i europska cijena mlijeka nastavi padati', rekao je Pankretić i dodao da su sami proizvođači prije šest mjeseci tražili takav dogovor. Na zahtjeve za njegovom ostavkom ministar je poručio da je 'lako za to', ali je prozvao one koji je traže. 'I ja sam seljačko dijete i znam da seljacima nije lako, ali dajemo sve od sebe da pokušamo što više toga iznijeti na svojim leđima. Zahtjevi su uvijek opravdani i legitimni, no sada dolaze od onih koji, čini mi se, tjeraju više svoje interese. Neki od njih ne žele razgovarati', rekao je Pankretić.

Nezadovoljni seljaci, koji su danas od podneva blokirali promet jednom od najfrekventnijih zagrebačkih ulica, do 17.30 sati nisu dobili nikakvo očitovanje iz Vlade tko će ih i kada primiti na pregovore. Kasnije im se, pak, obratio državni tajnik Krešimir Kuterovac i pozvao seljake na razgovore, no tek dio njih je prihvatio poziv i ušao u zgradu Ministarstva poljoprivrede.

Kuterovac je, inače, pozvavši seljake da uđu na pregovore, dao i nekoliko oštrih ocjena o pojedinim pregovaračima. Tako je Ivicu Miketeka, predsjednika Udruge proizvođača mlijeka Osječko-baranjske županije koja je inicirala traktorski pohod na Zagreb i koji zahtijeva susret s premijerom, nazvao 'proizvođačem koji ne može ni svoju farmu voditi', prenosi Nova TV.

'Pravi su proizvođači spremni pregovarati', rekao je Kuterovac. Prosvjednici iz Ulice grada Vukovara poručili su da su spremni spavati pod otvorenim nebom dok se ne ispune njihovi zahtjevi, a to je, u prvom redu, povećanje otkupne cijene mlijeka s dvije odnosno dvije kune i 30 lipa na tri kune i osamdeset lipa po litri, piše Večernji list.