IZGRADNJA KREĆE 2014.

Predstavljen projekt KKE Osijek 500 vrijednosti 450 milijuna eura

28.05.2013 u 16:19

Bionic
Reading

Ulaganje u izgradnju novog proizvodnog objekta u Termoelektrani-toplani (TE-TO) Osijek procjenjuje se na oko 450 milijuna eura, početak izgradnje očekuje se 2014. godine, a završetak 2017. godine, istaknuto je danas na predstavljanju tog novog plinskog kombi kogeneracijskog objekta u Osijeku

Hrvatska elektroprivreda (HEP) razvija projekt zamjene i proširenja kapaciteta postojećeg energetskog postrojenja TE-TO Osijek, odnosno izgradnju novog suvremenog plinskog kombi kogeneracijskog proizvodnog objekta - KKE Osijek 500, predviđene instalirane snage 450 MWe električne i 160 MWt toplinske energije.

Novi će objekt biti visoko učinkovit proizvodni objekt s plinom kao primarnim gorivom, kombiniranog ciklusa (plinska plus parna turbina), istaknuo je član Uprave HEP-a Perica Jukić na predstavljanju na kojem je sudjelovao i ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak.

Jukić je kao razloge za zamjenu i proširenje postojeće TE-TO Osijek naveo je istek predviđenog vijeka postojećih proizvodnih kapaciteta, vrlo nisku pokrivenost u proizvodnji električne energije te nedovoljne proizvodne kapacitete za osiguranje pouzdane opskrbe u Osijeku i istočnoj Hrvatskoj.

Izgradnom novog objekta u Osijeku instalirana snaga HEP-ovih elektrana bi se povećala za 12 posto, a osječki bi objekt s godišnjom proizvodnjom od 3.500 gigavatsati (GWh) 'pokrio' 21 posto potrošnje (godišnja je potrošnja u Hrvatskoj sada oko 17.000 GWh).

Ministar Vrdoljak izrazio je zadovoljstvo što se nakon 21 godine po prvi put kreće s izgradnjom neophodnog novog postrojenja, jer se se nažalost u istočnoj Hrvatskoj proizvodi tek pet posto energije a ostalih 95 posto dolazi iz proizvodnih objekta s drugih područja.

Pribavljanje sve potrebne dokumentacije se privodi kraju, projektiranje je u tijeku i očekuje se da bi, nakon dobijanja građevinske dozvole, izgradnja počela 2014. godine, a završetak je predviđen 2017. godine, rekao je Vrdoljak.

Na upit kako će se osigurati financiranje tog projekta vrijednog 450 milijuna eura, rekao je kako se o tome može govoriti nakon natječaja.

Ministar je naglasio kako će lokalna zajednica, osim novih radnih mjesta, nakon izgradnje ostvariti dodatni godišnji prihod na ime naknade za korištenje prostora od oko 15 milijuna kuna.

Na novinarski upit kakva je situacija s projektima izgradnje elektrana Ombla i Plomin C, Vrdoljak je rekao da bi izgradnja Plomina C mogla početi 2015. godine, a mogući je završetak u roku 36 mjeseci.

Kada je u pitanje HE Ombla, Vrdoljak je rekao kako je pametna odluka o raskidu ugovora između HEP-a i EBRD-a o kreditu za taj projekt, jer 'nema smisla plaćati milijunske pasivne kamate koje su plaćene u protekle dvije godine, možda i desetak milijuna kuna, dok se ne pripremi sva potrebna dokumentacija'.

Na pitanje kako komentira medijske napise o nekim suprotnim stavovima ministra zaštite okoliša o Plominu C i Ombli, Vrdoljak je rekao kako 'odlično surađuje s ministrom Zmajlovićem i da se o svemu dogovaraju'.

Svakako da je početak izgradnje Omble vezan i uz izuzetno zahtjevne studije utjecaja na okoliš, rekao je.

Upitan kako to da sudjeluje na predstavljanju energetskih projekata u Osijeku samo nekoliko dana prije drugog kruga lokalnih izbora, rekao je došao sudjelovati u predstavljanju tako važnih projekata i reći da nažalost proteklih 21 godinu nije ništa učinjeno kako bi se osigurala energija za ovu regiju.

Na novinarsku konstataciju da raste rejting HNS, Vrdoljak je rekao da je to normalan slijed ozbiljnog rada.