DOBRA STVAR

Predstavljen online kalkulator za izračun poticaja

15.04.2009 u 12:55

Bionic
Reading

Agencija za promicanje izvoza i ulaganja (APIU) predstavila je danas on line 'Kalkulator za izračun poticaja' koji ulagačima omogućava izračun poticaja definiranih Zakonom o poticanju ulaganja prema različitim lokacijama u Hrvatskoj.

Taj je kalkulator, prema riječima Nine Prsteca iz Sektora za podršku ulagačima APIU, prvi i jedini takav u regiji. Dostupan je na internet stranicama Agencije na hrvatskom i engleskom jeziku, dok je verzija na njemačkom jeziku u pripremi.

Kalkulator donosi pregled načina stjecanja statusa nositelja poticajnih mjera, izračun visine poticaja na pojedinim lokacijama u Hrvatskoj te točan pregled mogućih izravnih i neizravnih poticaja na bilo kojem području.

Temeljem Zakona o poticanju ulaganja, izravni i neizravni poticaji koje ulagači mogu ostvariti, ovisno o području u koje ulažu te vrsti i vrijednosti investicije, kreću se od 40 do iznad 70 posto vrijednosti ulaganja, rekao je ravnatelj Agencije Slobodan Mikac.

Podsjetio je i da su danas predstavljenom kalkulatoru prethodili kalkulator tržišta rada, kojim ulagač dobiva uvid u raspoloživu radnu snagu na pojedinom području, kao i katalog poduzetničkih zona u Hrvatskoj.

Među budućim aktivnostima Agencije Mikac je najavio skoro izdavanje specijalističkih brošura o ulaganjima u pojedine sektore, poput obnovljivih izvora energije i industrije auto-dijelova.

Također, najavio je certifikaciju poduzetničkih zona, što će omogućiti specijalizaciju pojedinih zona za određene vrste investicija, posebice ulaganja u visoke tehnologije, logistiku, turizam, ekološku poljoprivredu i sl.

Mikac se osvrnuo i na utjecaj krize na privlačenje stranih investicija u Hrvatsku te je kazao da kod ulaganja koja su bila u tijeku realizacije nema većih odustajanja.

No, gotovo su sve veće investicije koje su se tek trebale početi realizirati "stavljene na led", rekao je Mikac te dodao da ipak ima naznaka novih ulaganja nakon izlaska iz krize, "ako ne 2010. onda sigurno 2011. godine".