sastanak s ministricom

Predsjednik Uprave Maistre: U samo zadnjih pet dana otišlo nam je oko dvije tisuće gostiju, ali ne stojimo toliko loše

24.08.2020 u 15:24

Bionic
Reading

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac u ponedjeljak je izjavila da se turistički sektor iznimno dobro pripremio za izvanrednu situaciju uzrokovanu koronavirusom te da su upravo ove dobre turističke rezultate, uz mjere Vlade i Nacionalnog stožera civilne zaštite, dovele do toga da je Hrvatska prepoznata kao sigurna destinacija.

Komentirajući tvrdnje turističkih djelatnika koji smatraju da će trebati dvije-tri godine da se turizam vrati na brojke iz 2019. godine, ministrica Brnjac je nakon sastanka s predstavnicima hotelske industrije istaknula da je od iznimne važnosti "strateški promišljati daljnje korake kako bismo uspostavili održiv i otporan sustav."

Pri tome je bitno da se svi ponašaju odgovorno i drže propisanih epidemioloških mjera, kako bi se održao pozitivan trend dolazaka gostiju u ovoj sezoni i time ostvarili preduvjeti za održavanje sigurnosti u sljedećim godinama, napominje.

"Turistička 2019. bila je iznadprosječna po svemu, ali sam broj gostiju koji su dolazili ne znači da i tolike prihode. Stoga nam je važna strategija razvoja turizma, jer je važno znati gdje idemo, koji nam je cilj i kako će se razvijati hrvatski turizam u budućnosti. Ova situacija s Covidom  je izvanredna, turistički sektor se izuzetno dobro pripremio i upravo su ove dobre rezultate koje imamo, uz Vladine mjere koje su prvenstveno očuvale radna mjesta te mjere Stožera civilne zaštite, dovele do toga da je Hrvatska prepoznata kao sigurna destinacija", istaknula je ministrica Brnjac.

Dodala je kako je teško već danas razgovarati o posezoni, budući da sezona još uvijek traje. "Sezona za nas traje i nije gotova. Turisti su prepoznali da smo sigurna destinacija, prate situaciju i zato očekujemo dobre rezultate", poručila je Brnjac.

Po njezinim riječima, ministarstva turizma, zdravstva i vanjskih poslova komuniciraju s državama koje u stavile Hrvatsku na crvenu listu, tražeći da se Hrvatska tretira po županijama, jer situacija nije svugdje ista.

"Stoga, uz epidemiološke prilike koje će se događati, očekujemo od drugih država da revidiraju svoje liste. Mi imamo najveći broj turista iz Njemačke, Poljske, Češke i Mađarske te s obzirom da smo auto destinacija, zahvaljujući dobroj promociji HTZ-a, iskoristili smo svoje prednosti i dobru cestovnu mrežu", zaključila je ministrica turizma i sporta.

Direktor Hrvatske udruge turizma Veljko Ostojić kazao je da nije bilo mjera pomoći u ožujku, ova turistička sezona definitivno ne bi bila ovakva jer bi "poslodavci bili prisiljeni otpustiti značajan broj radnika, a bez radnika nema ni turizma". 

"U fokusu su nam mjere za zadržavanje radnih mjesta i o tome pod hitno moramo dobiti informaciju, jer poslodavci trebaju donositi određene odluke. Osim toga, važno je osiguranje likvidnosti za sljedeću turističku godinu, a danas se raspravljalo i o mogućnosti korištenja sredstava EU fondova", istaknuo je Ostojić.

Kazao je i da je po pitanju mjera za očuvanje radnih mjesta udruga turizma dala svoj prijedlog resornom ministarstvu još početkom srpnja u dvije varijante.

"Nije cijeli turistički sektor u istoj situaciji, jer primjerice putničke agencije su najgore prošle. Dvije su varijante  - jedna je iznos od 4.000 kuna po zaposlenom i nastavak postojećih mjera, dok je druga naknada od 2.000 kuna koju bi nezaposleni dobili da su na zavodu. Mislimo da je bolje radnike zadržati u kompanijama zbog njihove sigurnosti", poručio je Ostojić.   

Predsjednik Uprave rovinjske Maistre Tomislav Popović istaknuo je kako su i u objektima te kompanije pale brojke turista, jer ih je znatan broj otišao, a samo u zadnjih pet dana oko dvije tisuće. Ipak, ocjenjuje da ne stoje loše u hotelima. "Očekujemo da ćemo solidno odraditi rujan s time da će neki hoteli biti otvoreni tijekom cijele godine", rekao je Popović.