OD 16. DO 19. SVIBNJA

Predsjednica i hrvatski poduzetnici u pohodu na tržište Irana

13.05.2016 u 09:53

Bionic
Reading

U pratnji predsjednice Kolinde Grabar Kitarović koja će posjetiti Teheran od 16. do 19. svibnja bit će i brojni gospodarstvenici predvođeni čelnikom Hrvatske gospodarske komore (HGK) Lukom Burilovićem, ministrom gospodarstva Tomislav Panenić te ministrom poduzetništva i obrta Darkom Horvatom

Tržište od 80 milijuna stanovnika i veliki infrastrukturni projekti koji se planiraju u Iranu, za čiju realizaciju više nema prepreka, velika su prilika za Hrvatsku.

'Nakon dugogodišnjeg embarga Iran žudi za svim robama i uslugama i tu su brojne prilike za hrvatske gospodarstvenike', rekao je predsjednik HGK Luka Burilović u povodu odlaska u Teheran, dodavši kako Iran planira ulaganja u ceste, željeznice, strojeve, proizvodnju, industriju građevinskog materijala, upravljanje vodama, gospodarenje otpadom, energetski, zdravstveni sektor, a na nama je da to iskoristimo.

Burilović ističe kako je nužno u što skorijem roku pokrenuti poslovanje s Iranom. Iran će u narednih nekoliko godina morati obnoviti vozni park, a procjenjuje se da će u narednih desetak godina nabaviti oko pola milijuna gospodarskih vozila. 'Velika je to šansa našim tvrtkama koje proizvode dijelove u autoindustriji, poput primjerice tvrtke AD Plastik koja je dio izaslanstva. S obzirom na planirana ulaganja, nije nerealno da Hrvatska sudjeluje s jedan posto u ukupnom uvozu u Iran. U tom bi slučaju naše gospodarstvo bilo bogatije za impresivnih 657 milijuna dolara', rekao je Burilović

Iran je prva azijska zemlja koja je priznala Hrvatsku, a podsjetimo da je tijekom sankcija Iranu, hrvatsko državno i gospodarsko izaslanstvo posjetilo tu zemlju, što oni itekako pamte i cijene, istaknuo je predsjednik HGK.

Gospodarsko izaslanstvo čini 70 gospodarstvenika iz 50 izvozno orijentiranih tvrtki iz područja energetike, građevine, farmaceutike, IT-a, brodogradnje, turizma, među kojima su i INA, CRODUX, Dalekovod, PPD, Đuro Đaković Holding, Ivanićplast, Rotoplast, TŽV Gredelj, Partner banka, IGH, IMR Hamburg, Adria Winch itd.

U Teheranu će se održati i gospodarski forum u sklopu kojega će tvrtke imati priliku za individualne razgovore s iranskom stranom kao i posjete iranskim ministarstvima, institucijama i tvrtkama.

Ukupna vrijednost robne razmjene Republike Hrvatske s Iranom u 2015. godini iznosila je 4,4 milijuna dolara, odnosno tek 0,01 posto.