MINUCIOZNA RECEPTURA

Konačno gotov pravni rat oko feta sira koji je trajao desetljećima: EU sud zadao udarac Dancima i presudio u korist Grčke

15.07.2022 u 11:09

Bionic
Reading

U posljednjem nastavku pravne bitke oko prava na prodaju feta sira, Sud pravde Europske unije presudio je da je Danska prekršila zakon dopuštajući svojim proizvođačima sira da prodaju sir s oznakom 'feta' izvan EU-a

Feta sir strogo je definiran europskim pravilima i može se kao takav stavljati na tržište samo ako je proizveden u određenim dijelovima Grčke, u skladu s minucioznom tradicionalnom recepturom, izvještava portal Politico.

Europska komisija pokrenula je pravnu bitku protiv Kopenhagena 2019. godine, uz svesrdnu podršku Grčke i Cipra, tvrdeći da Danska krši zakone EU-a time što nije spriječila svoje mljekare da u inozemstvu prodaju 'krivotvorenu' fetu. Kopenhagen nije zanijekao da upravo takvu fetu prodaje diljem svijeta, ali je argumentaciju izgradio na tezi da pravila geografskog podrijetla EU-a ne pokrivaju izvoz. Međutim, sud je utvrdio da upravo to jest slučaj.

Odvjetnici Komisije tvrdili su da je danska vlada svojim nedjelovanjem ugrozila pravo grčkih proizvođača hrane na pošten prihod i potkopala stav EU-a u pregovorima s trgovinskim partnerima o dobivanju unosnih benefita za hranu i piće iz EU-a.

Glavni odvjetnik suda stao je na stranu Komisije još u ožujku, poručivši da bi posljednji nastavak pravne bitke trebalo uvrstiti u nastavni sadržaj za studente prava EU-a, kao četvrti dio dugotrajne sage oko fete.

Pravna odiseja oko sira traje već više od dva desetljeća, kada su zemlje poput Danske, Francuske i Njemačke pokušale osujetiti planove EU-a da zaštiti intelektualno vlasništvo za feta sir. Grčka je slavila nakon što je Europska komisija utvrdila da je feta jedinstvena za Grčku i dodijelila joj zemljopisnu oznaku kao zaštićenu oznaku izvornosti 2002. Danska sada mora hitno postupiti po presudi Suda prave EU-a.