ante ramljak:

'Pozdrav iz reaktora, jezgra se hladi'

21.04.2017 u 16:24

Bionic
Reading

Državni povjerenik za Agrokor Ante Ramljak obratio se u petak novinarima kako bi izvijestio o napretku u pregovorima s bankama i dobavljačima

Na početku je Agrokor usporedio s nuklearnim reaktorom: 'Pozdrav iz reaktora. Jezgra se počela hladiti, stvari su pod kontrolom, situacija nije do kraja sigurna, ali se smiruje i polako se okrećemo unutarnjem restrukturiranju, razgovorima s dobavljačima i pojedinim kompanijama te njihovoj profitabilnosti', kazao je Ramljak.

Paralelno s tim razgovara se s dobavljačima i bankama na potpisivanju promemorije za moratorij na mjenice koje se ne bi naplaćivale barem 30 dana.

'Do kraja dana nadam se da ćemo imati potpise većine banaka i dobavljača tako da možemo krenuti s mirnijom situacijom i traženjem kako da taj dug prebacimo na Agrokor. I zadnja stvar je da smo odabrali i poslali na suglasnost potpisivanje ugovora za konzultantsku kuću za restrukturiranje’, rekao je Ramljak.

Dodao je kako je 15 financijskih institucija potpisalo promemoriju i kako ti potpisi zastupaju 72 posto od 3,134 milijarde kuna, kolika je ukupna vrijednost mjenica. ‘Tu je još i 60-ak dobavljača od ukupno njih 175, koji čine 30 posto ukupnog iznosa. Mislim da su male banke i faktoring društva u velikoj mjeri potpisali’, dodao je. Zaključio je kako je važno da je dao rok za moratorij do 31. svibnja jer je krajnji rok za prijavu tražbina prema Agrokoru 10. lipnja.

Naglasio je da je bilo puno nerazumijevanja oko potpisivanja promemorije. 'Potpis znači pristanak na moratorij od 30 dana. Dakle nitko neće izgubiti prava', kaže Ramljak dodajući da je cilj dobiti vrijeme za pronalaženje konačnog rješenja.

'Ako propadnu razgovori o tome kako ćemo tretirati te mjenice, još imaju vremena da to prijave kao tražbinu prema kompaniji. Jasno da bi dio tih dobavljača bio ugrožen, ali to nije toliko rizično za cijeli sustav’, zaključio je Ramljak.

Ovih dana dobavljačima je isplaćeno preostalih tridesetak milijuna eura dobivenih od prve tranše kredita domaćih banaka. Kako je rekao Vladin povjerenik, ta sredstva iskorištena su za punjenje zaliha odnosno popunjavanje skladišta Konzuma.

Kada je riječ o dugoročnoj likvidnosti sustava, Ramljak je rekao da je napravljena analiza novčanog tijeka, koja pokazuje da je iz tekućeg priljeva osigurana likvidnost do sredine lipnja. 'Zasad još nije poznato koliko svježih sredstava će biti potrebno da se pokriju sve obveze koje dolaze na naplatu i rokovi plaćanja dovedu u odgovarajuće okvire', zaključio je Ramljak.