NOVI IGRAČ U ARENI

Agrokorove obveznice kupuje agresivni američki fond koji uvijek ide do kraja

 • Autor: Zoran Korda
 • Zadnja izmjena 21.04.2017 14:37
 • Objavljeno 21.04.2017 u 14:33
Agrokor

Agrokor

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

U vjerovničkom vijeću Agrokora nalazi se i predstavnik američkog fonda Knighthead Capital Management LLC. Riječ je o fondu specijaliziranom za ulagačke prilike u posebnim situacijama, koji je agresivno kupovao obveznice Agrokora nakon što su njihove cijene dramatično pale

'Knighthead Capital Management je obveznice Agrokora kupio u zadnja dva mjeseca. Javno nisu dostupni podaci o tome koliko ih drži, ali vjerojatno velik dio jer su ih vlasnici obveznica izabrali za svog predstavnika u privremenom vjerovničkom vijeću', rekao je Goranko Fižulić, bivši ministar gospodarstva za N1 televiziju.

Riječ je o relativno malom fondu sa svega tri i pol milijarde dolara kapitala, 25 zaposlenih i svega 8, ili po drugim podacima 11, klijenata.

'Mala družina, ali koja je na primjer sudjelovala u argentinskom dugu, grčkom dugu, portorikanskom dugu', pojašnjava Fižulić naglašavajućida su takvi fondovi 'agresivni i uvijek idu do kraja'.

'Ako ne ide drugačije, onda sudskim procesima. Još i danas traju sudski procesi s argentinskom državom. To je signal i našoj Vladi i povjereniku Ramljaku kako se trebaju ponašati i kakve sve prilike i neprilike mogu očekivati', upozorava Fižulić.

Agrokor je izdao tri korporativne obveznice, s dospijećem 2019. i 2020. godine u ukupnoj vrijednosti od oko 900 milijuna eura, kojima se trguje na desetak europskih burzi.

Cijena im je u jeku krize pala na 25 posto vrijednosti, ali zadnjih dana se oporavila i trenutno se kreće oko 40 posto. 

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Komentari čitatelja 2

Prikaži sve
 • edgar2

  21.04.2017 15:39

  Da malo pojasnimo situaciju sa Argentinskim obveznicama! 2001.g. Argentina je otišla u default na svoj vanjski dug. U ugovorima, je navedena jurisdikcija suda U New York-u...(obveznice u dolarima)...Nakon toga Argentina je dva puta restrukturirala svoj dug, 2005. i 2010., i time je bilo ...

 • melkiort

  23.04.2017 13:48

  Facinantno mi je s koliko se muljaže sve ovo odigrava, tako da i onaj najobičniji investicijski fond, mimo ovih lešinarskih, kao i ino ulagač, mirne duše već može tužbe predati nadležnim sudovima, iako će sve, po svemu sudeći, završiti na ino sudovima s garantiranim ishodom. Razlog, pa evo već sa...

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi