ZAGREBAČKA BURZA

Povlaštena dionica Croatia osiguranja uzletjela 10 posto

Bionic
Reading

Domaće tržište kapitala u srijedu je svjedočilo iznimno skromnoj likvidnosti, sa svega 3,7 milijuna kuna redovnog dioničkog prometa. Indeksi su zaključili dan blago u zelenom teritoriju te je CROBEX porastao skromnih 0,02 posto dok je uži indeks CROBEX10 ojačao 0,16 posto. Još jedan loš dan je imao indeks građevinskog sektora, koji već drugi dan zaredom predvodi gubitnike te je u srijedu oslabio 1,3 posto, dok je dobitnike predvodio indeks transportnog sektora s rastom od 0,4 posto

Jučerašnje trgovanje je prošlo bez milijunaša, a najveći promet je upisala dionica Hrvatskog Telekoma, koja je uz nešto iznad pola milijuna kuna prometa stagnirala cijenom na 146 kuna. Nešto iznad 300 tisuća kuna je prikupila dionica Podravke te pri tome ojačala 0,6 posto. Oko 200 tisuća kuna prometa ostvarile su dionice HPB-a, AD Plastika, Peveca i povlaštena dionica Adrisa, pri čemu su dionice HPB-a i AD Plastika oslabile oko 1 posto dok su dionice Peveca i Adrisa uknjižile poraste od 0,5 posto i 0,9 posto.

Titula dobitnika dana ipak ide povlaštenoj dionici Croatia osiguranja, koja je uzletjela 10 posto, međutim uz promet od oko 50 tisuća kuna, a vrijedi izdvojiti i redovnu dionicu Končar distributivnih i specijalnih transformatora s rastom od 5,5 posto.

Od likvidnijih jučerašnjih gubitnika vrijedi istaknuti dionicu RIZ-odašiljača, koja je potonula 9,1 posto, a značajniji padovi su ostvareni i u dionicama Dalekovoda i Sunčanog Hvara od 4,3 posto i 3,4 posto. Nakon snažne izvedbe još od sredine ožujka dionica Sunčanog Hvara je jučer izgubila na vrijednosti usprkos objavi o nastanku obveze objavljivanja ponude za preuzimanje od PTR Prime Tourist Resortsa.

Dobitnik dana Croatia osiguranje (p) +10,02% 7700,00
Gubitnik dana RIZ-odašiljači -9,08% 80,00
Crobex +0,02% 1.661,76

Detaljnije o trgovanju na tržištima kapitala možete pročitati OVDJE.