ETF ProShares

Povijesni dan za tržište kriptovaluta; evo kako od danas možete trgovati bitcoinom

19.10.2021 u 07:35

Bionic
Reading

Današnji dan mnogi su analitičari i investitori s pravom nazvali povijesnim za tržište kriptovaluta. Dugo očekivani ETF ProShares ponudit će izloženost bitcoin terminskim ugovorima

'ETF predstavlja prekretnicu u onome što je do danas bilo dostupno na tržištu', rekla je Karen Sood, izvršna direktorica i generalna direktorica Cboe Vesta, platforme za financijsko savjetovanje u McLeanu u Virginiji.

'To je ono što investitore uzbuđuje.'

Trenutačno ulagači mogu kupiti bitcoin putem mjenjačnica digitalnih valuta, ali postoje sigurnosni problemi jer neki brinu o potencijalnim hakerskim napadima ili gubitku takozvanih privatnih ključeva koji im omogućuju pristup njihovoj imovini.

Druga mogućnost, tzv. bitcoin zaklade, nude lakši način dodavanja bitcoina u portfelje putem posredničkih računa ili mirovinskih računa. No, ta bi imovina mogla imati veće naknade, a vrijednosti možda ne odražavaju promjene cijena digitalne valute.

Iako ETF-ovi za bitcoin bitke ne nude ono što industrija zapravo želi - sredstva koja izravno ulažu u digitalnu valutu - pružaju novu mogućnost izbora jer se tvrtke bore za zeleno svjetlo Komisije za vrijednosne papire i burze (SEC) za pokretanje redovnih bitcoin ETF-ova.

Cijena bitcoina skočila je u ponedjeljak više od 2 posto na 61.958,24 dolara, prema Coin Metricsu.

Potencijalni ulagači moraju razmotriti nekoliko stvari prije nego što investiraju novac u bitcoin ETF-ove, kažu financijski stručnjaci.

Iako fondovi mogu imati 'vrlo visoku korelaciju' s bitcoinom, imovina neće odražavati vrijednosti digitalne valute jer prati cijenu budućih ugovora, rekla je Sood.

Štoviše, vlasništvo nad pojedinačnom imovinom košta više. No, neki su ulagači spremni platiti više za 'likvidnost, skrbništvo i izvršenje' ETF-a nego da valutom upravljaju sami.

Ipak, neki analitičari vide digitalne valute kao špekulativno sredstvo i kažu da klađenje na cijene terminskih ugovora može biti nepredvidljivo.

'To je samo krajnji rizik koji biste ikada preuzeli', rekao je certificirani financijski planer Jordan Benold, partner u Benold Financial Planning u Prosperu u Teksasu, objašnjavajući kako nestabilnost bitcoina uparenih s terminskim ugovorima može biti kocka.

'U ovom trenutku zaista volite poker s visokim ulozima.'