SMANJIVANJE TROŠKOVA

Povezane poslovna zona Kunfin i radna zona Marišćina kod Rijeke

20.09.2016 u 15:24

Bionic
Reading

Povezivanjem poslovne zone Kunfin u Klani i radne zone Marišćine u Viškovu, u blizini Rijeke, znatno će se smanjiti troškovi izgradnje infrastrukture i ubrzati razvoj tih zona, istaknuto je u utorak na potpisivanju sporazuma o suradnji na povezivanju tih dviju zona

Sporazum o suradnji na povezivanju zona Kunfin i Marišćine, koje će imati oko 18 hektara površine, potpisali su predstavnici općina Klane i Viškova te Primorsko-goranske županije.

Kako je rečeno, povezivanje dviju zona omogućit će jačanje investicijske i konkurentske sposobnosti poduzetništva te potaknuti gospodarski rast na području županije.

U objema zonama namjerava se osigurati zemljište za izgradnju skloništa za nezbrinute životinje, čime bi se, s obzirom na zajedničku pristupnu prometnicu, smanjili troškovi izgradnje, a najavljena je i izgradnja poduzetničkog inkubatora i centra za ponovnu uporabu u radnoj zoni Marišćini.

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina istaknuo je kako će se rebalansom županijskog proračuna osigurati oko 290.000 kuna za pomoć pri izradi projektne i prostorne dokumentacije.

Načelnik općine Klane Matija Laginja rekao je kako će tek nakon izrade projektne dokumentacije biti poznati troškovi projekta te troškovi otkupa zemljišta na mjestu planirane ceste.

Načelnica općine Viškova Sanja Udović istaknula je da je radna zona Marišćina dobro povezana prema Sloveniji i Italiji te da će biti posve opremljena infrastrukturom, tj. da će poduzetnicima biti ponuđene posve opremljene lokacije.

Po njezinim riječima, izrađen je urbanistički plan uređenja zone Marišćine koje će stajati oko 20 milijuna kuna.

Zemljište potrebno za prometno povezivanje dviju zona u većem je dijelu u vlasništvu općine Viškova, dio zemljišta je državni, a manji dio je u privatnom vlasništvu pa će se projekt ostvarivati u fazama, kako se budu rješavali imovinsko-pravni odnosi i infrastruktura, dodala je.