ODLUKA SKUPŠTINE

Povećan temeljni kapital HPB-a

08.06.2015 u 15:21

Bionic
Reading

Glavna skupština Hrvatske poštanske banke (HPB) prihvatila je u ponedjeljak odluku o povećanju temeljnog kapitala banke pretvaranjem potraživanja s osnova izvršenih uplata i prava iz obveznica u dopunski kapital banke izdavanjem novih dionica, čime se kapital HPB-a povećava za 252 milijuna kuna na 1,2 milijarde kuna, a stopa adekvatnosti te banke prelazi regulatorni minimum

Temeljni kapital HPB-a trenutno iznosi 966,6 milijuna kuna, a stopa adekvatnosti HPB-ovog kapitala pala je, zbog zahtjeva za dodatnim rezervacijama od strane središnje banke, ispod regulatornog minimuma od 8 posto, odnosno iznosi 6,65 posto.

HNB je od banke zatražio da do kraja lipnja uveća stopu adekvatnosti iznad 8 posto, čemu treba dodati i 4 posto minimalnih zaštitnih slojeva za očuvanje kapitala i strukturni sistemski rizik te 2 posto supervizorskog zaštitnog sloja kapitala, dakle na ukupno 14 posto.

Kako bi se to ispunilo, Glavna je skupština prihvatila odluku o pretvaranju hibridnih instrumenata, i to potraživanja s osnova izvršenih uplata i prava iz obveznica u dopunski kapital banke izdavanjem novih dionica, čime se kapital HPB-a povećava za 252 milijuna na 1,2 milijarde kuna.

Za te će potrebe biti izdano 229.195 novih dionica HPB-a, pri čemu će 80 posto novih dionica upisati Državna agencija za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka (DAB), a preostalih 20 posto Fond za financiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada istrošenog nuklearnog goriva Nuklearne elektrane Krško (Fond NEK). Fond NEK će dionice upisati pretvaranjem potraživanja od 52,11 milijuna kuna, a DAB konverzijom potraživanja od 200 milijuna kuna.

Tim povećanjem kapitala, ističu iz Hrvatske poštanske banke, stopa adekvatnosti premašit će 9 posto, dakle biti će iznad regulatornog minimuma.

Vlada je, pak, početkom mjeseca donijela odluku o stvaranju prethodno potrebnih uvjeta kojima se osigurava postupak dokapitalizacije HPB-a za još 550 milijuna kuna, koje treba osigurati Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI).

Uz odluku o dokapitalizaciji, skupština je podržala i odluku o pokriću gotovo 635,4 milijuna kuna gubitka iz 2014., i to na način da se 201 milijun kuna pokrije iz zadržane dobiti prethodnih godina, 10,6 milijuna iz zakonskih rezervi, 228 milijuna kuna iz kapitalne dobiti od emisije, dok će se preostalih 195,6 milijuna kuna nepokrivenog gubitka pokrivati iz buduće dobiti.

Nakon visokog gubitka u prošloj godini, HPB je prvi kvartal ove godine završio s gotovo dvostruko višom neto dobiti nego u isto vrijeme lani - porasla je za 83 posto, na 42,3 milijuna kuna. Operativna je dobit istodobno porasla za 6,3 posto, na 74,7 milijuna kuna.